Do góry

Bake off

Cytrynowy deser Wiktorii - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie.

Ciastka:
160 g mąki żytniej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zimnego masła
70 g brązowego cukru
1 jajko

Masa serowa:
1 cytryna
1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
250 g serka mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
50 ml wody

Lemon curd:
2 cytryny
2 duże jajka
2 żółtka
160 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła

Frużelina:
1 łyżeczka żelatyny w proszku
3 łyżki wody
250 g malin świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody

Ciasteczka
Wszystkie składniki zmiksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Z ciasta uformować małe kulki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć widelcem, tworząc na ciasteczkach wzorek.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru ciasteczek. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Masa serowa
Cytrynę umyć, wyparzyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Zmiksować jogurt grecki, serek mascarpone, cukier puder, skórkę i sok z cytryny, przy pomocy końcówek miksera do ubijania białek, do otrzymania jednolitej masy. Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki, wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia.
W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodać (w dwóch turach) do masy serowej, delikatnie wymieszać.

Lemon curd
Otrzeć skórkę z wyparzonych cytryn i wycisnąć sok. W niedużym garnuszku roztrzepać jajka z żółtkami i cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu.

Frużelina
Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Wymieszać owoce z cukrem i podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, mąkę rozpuszczoną w łyżce wody i dobrze wymieszać. Zagotować i zdjąć z palnika. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców. Całość podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia.

Na dno szklanego kielicha pokruszyć żytnie ciasteczka, następnie wylać masę serową, zalać lemon curdem, całość wykończyć malinową frużeliną.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń