Do góry

Newsy

Czego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nie masz jeszcze pomysłu na świąteczne menu i dekoracje? Podpowiadamy, jak sprawić, by tegoroczny świąteczny obiad na długo pozostał w pamięci twoich gości. Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole?

Po pierwsze: Święconki

Święconka (nazywana także święconym) to tradycyjna nazwa pokarmów, które świeci się w kościołach w Wielką Sobotę.

Zgodnie ze starym zwyczajem, który sięga XIV wieku, gospodynie wkładają do wiklinowych koszyków (zdobionych haftowanymi lub szydełkowanymi serwetkami, gałązkami mirtu lub bazi) produkty, które zostaną zjedzone podczas wielkanocnego ucztowania. Czego nie powinno zabraknąć? Oczywiście jajek (symbolizują nowe życie), chleba, baranka (z ciasta lub cukru) soli, chrzanu, szynki, sera i, jeśli w rodzinie są małe dzieci, słodyczy.

Podczas uroczystego śniadania w niedzielę wszyscy domownicy powinni przynajmniej spróbować produktów, które zostały poświęcone. Oczywiście najważniejsze jest jajko, którym członkowie rodziny dzielą się składając sobie życzenia.

Po drugie: Tradycyjnych przysmaków

Żurek na domowym zakwasie, barszcz biały gotowany na aromatycznej wędzonce czy dobrze przyprawiona biała kiełbasa - bez nich trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Podobnie jak w przypadku Świąt Bożego Narodzenia, potrawy, które jemy na Wielkanoc, różnią się w zależności od regionu.

Na Śląsku bardzo popularny jest murzin, czyli ciasto drożdżowe, w którym zapieka się kiełbasę lub boczek. Wypiek przypomina rumiany chleb. Serwuje się go na Śląsku Cieszyńskim, szczególnie w Cieszynie, Skoczowie, Ustroniu czy Wiśle. Kolejnym śląskim specjałem jest kołocz, czyli ciasto z kruszonką nadziewane serem, makiem lub jabłkami.

Na Podlasiu podaje się nie tylko żur lub barszcz biały, ale także barszcz czerwony z kiszonych buraków (jeśli będziesz chciała wypróbować ten przepis pamiętaj, że potrzebujesz ok. 2-3 tygodni na ukiszenie buraczków). Tradycyjnym świątecznym deserem jest wielkanocna pascha, bardzo popularna także w Rosji i na Ukrainie. Przygotowuje się ją z sera białego, śmietany i cukru, a jej smak zależy od użytych bakalii - ponieważ nie ma „uniwersalnego" przepisu możesz dodaćswoje ulubione (figi, daktyle, migdały, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy).

Popisowym danie wielkanocnym w Małopolsce jest chrzanówka, zwana także lanckorońską. To bardzo aromatyczna zupa, której podstawą jest wywar ze świeżo utartego chrzanu i kiełbasy lub wędzonki.

Po trzecie: Nowych smaków

To jasne, że na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć tradycyjnych potraw. Warto jednak urozmaicić świąteczny obiad i zaserwować gościom dania, których jeszcze nie mieli okazji spróbować. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie Beef Wellington, czyli tradycyjnego dania kuchni brytyjskiej. Podstawą jest dobrej jakości polędwica wołowa zapiekana w cieście francuskim. Danie można urozmaicić np. dodając szynkę parmeńską, farsz z grzybów lub pasztet.

Będziecie potrzebować: 1 kg polędwicy wołowej lub dwa kawałki steku z polędwicy, 500 g prawdziwków, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 żółtko, musztardę dijon, masło irlandzkie, 150 g szynki parmeńskiej, młode ziemniaczki, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.

Po czwarte: Ozdób świątecznych

Pyszne dania to nie wszystko. Liczy się bowiem również sposób podania. Dlatego przed przyjęciem gości warto poświecić trochę czasu na wybranie odpowiedniej zastawy i udekorowanie stołu. Czego będziesz potrzebować? Oczywiście kolorowych pisanek lub kraszanek, rzeżuchy, skorupek z jajek, kolorowych wstążek, kwiatów (np. żonkili, hiacyntów, tulipanów) i gotowych ozdób (kupisz je nawet w supermarketach). Dodaj do nich talerze i kubki ze świątecznym motywem (np. kwiatowym) i gotowe!

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń