Czy można jeść po godzinie 18?

Jeśli chociaż raz podejmowaliście próbę zrzucenia kilku zbędnych kilogramów, z pewnością usłyszeliście poradę, aby nie jeść po godzinie 18. Ile w tym prawdy?

Fot. 123RF/Picsel
Walka ze zbędnymi kilogramami nie jest łatwa i czasem może przypominać błądzenie w labiryncie.

Niemal z każdej strony bombardują nas „dobre rady" i „magiczne triki", dzięki którym dieta ma stać się nie tylko prostsza, ale również zdecydowanie bardziej skuteczna. Z pewnością każdy z was nie tylko słyszał, ale również powtarzał tego typu porady.

Niestety, część z nich to jedynie stare mity, które nie mają nic wspólnego z prawdą i nie znajdują poparcia w najnowszych badaniach naukowych.

Jedną z tak chętnie powtarzanych porad jest ta, zakazująca jedzenia jakichkolwiek posiłków po godzinie 18.

Dlaczego pomijanie kolacji ma pomóc w odchudzaniu?

Teoretycznie wszystko wydaje się logiczne: wieczorem, a zwłaszcza w nocy, nasz metabolizm zwalnia, przez co jedzenie dłużej zalega w naszym żołądku i wolniej się trawi. Co więcej, naukowcy dowiedli, iż organizm zdecydowanie chętniej magazynuje wieczorne posiłki w postaci tkanki tłuszczowej. Stąd już prosta droga do powiązania kolacji z nadwagą i niepożądanym wzrostem masy.

Z czasem, za magiczną granicę uznano 18. Spożycie ostatniego posiłku przed tą godziną miało gwarantować, iż zdążymy go spalić zanim pójdziemy spać. Niestety, wiele osób uskarża się, iż jest to zdecydowanie zbyt wczesna pora i wiąże się z tym, że przez większą część wieczoru jesteśmy głodni. Czy naprawdę musimy wybierać pomiędzy zdrowiem i dobrym samopoczuciem?

Pobierz aplikację smaker

Czy można jeść po 18?

Mamy dobrą wiadomość, dla wszystkich osób, którym do tej pory kiszki grały marsza w godzinach wczesnowieczornych - nie musicie się dłużej męczyć. Wasz organizm nie ucierpi jeśli, po wybiciu 18 zjecie cokolwiek. Co więcej, unikniecie napadów wilczego głodu i ryzyka podjadania tuż przed snem

Wręcz przeciwnie - będziecie mieć siłę, aby dalej funkcjonować. Okazuje się bowiem, że 18 może być porą na ostatni posiłek, ale dla osoby, która kładzie się spać w okolicach godziny 20. Jeżeli wieczorem trenujecie lub pracujecie umysłowo, lekką kolację powinniście zjeść później.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

O której powinniśmy zjeść ostatni posiłek?

Tak naprawdę, pora o której zjemy kolację, zależy całkowicie od naszego trybu życia. Większość dietetyków jest zgodna - wystarczy, że ostatni posiłek zjemy najpóźniej dwie - trzy godziny przed położeniem się spać. Nasz organizm zdąży go strawić, a my nie będziemy wystawiać na próbę naszej silnej woli.

Zdaniem specjalistów, znacznie istotniejsze od pory posiłku jest to co spożywamy. Dobrym pomysłem będzie porzucenie węglowodanów na rzecz białka. Pamiętajmy, aby nasza kolacja nie była zbyt obfita i nie składała się z ciężkich, wysokoprzetworzonych produktów, które będą długo zalegać w żołądku. W ten sposób unikniecie frustracji i łatwiej zaobserwujecie efekty stosowanej przez was diety.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 125

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 54

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2