Czy warzywa i owoce z puszki są zdrowe?

O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej?

Fot. 123RF

Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na te pytania, abyście już nigdy nie musieli się nad tym głowić.

Nie jest żadną tajemnicą, że warzywa i owoce, zanim znajdą się w puszce, są poddawane obróbce termicznej, która może wpływać nie tylko na ich konsystencję, ale również na wartości odżywcze. Najczęściej podgrzewa się je i już sam ten proces może pozbawić warzywa od 30 do 50 procent zawartych w nich witamin. Im dłużej gotowane, tym mniej wartościowe się stają. Warto również wziąć pod uwagę fakt, że część cennych składników odżywczych pozostaje w zalewie, którą większość z nas po prostu wylewa do zlewu.

 

Zarabiaj ze Smakerem! Kliknij!

Zarabiaj ze Smakerem!

Wniosek zdaje się być więc bardzo prosty; warzywa po wyjęciu z puszki mają o wiele mniej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki, co nie oznacza jednak, że nie posiadają ich wcale. Dobrze sprawdzą się np. w sezonie zimowym, kiedy to dostęp do świeżych warzyw jest mocno utrudniony, a nasz organizm i tak potrzebuje porcji witamin.

Co ciekawe, proces konserwowania bardzo dobrze znoszą warzywa strączkowe takie jak soczewica, ciecierzyca lub fasola, dlatego możemy je spożywać bez większych obaw o utratę cennych składników. Istnieje jednak grupa warzyw, które po włożeniu do puszki tracą większość swoich właściwości. Należą do niej m.in. seler, szparagi, buraki czy też bób.

Pułapką żywieniową mogą być również puszkowane owoce. Do zalewy w której są przechowywane, producenci często dodają bardzo duże ilości cukrów oraz substancji konserwujących, a te niezbyt dobrze wpływają na nasze zdrowie. Takie owoce są również zdecydowanie bardziej kaloryczne, dlatego powinny zrezygnować z nich osoby próbujące zrzucić zbędne kilogramy.

Warto pamiętać, że owoce i warzywa sprzedawane w puszkach są lepsze niż żadne. Jeśli więc stoicie przed wyborem: jeść warzywa z puszki lub nie jeść ich wcale, zdecydowanie wybierzcie tę pierwszą opcję.

Tekst: Sylwia Cisowska / Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
25

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

3
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1