Do góry

Newsy

Czym jest truskawkowa gruszka?

Jeszcze niezbyt znana w Polsce truskawkowa gruszka to tropikalny owoc, występujący głównie w Azji i w Ameryce Południowej. Zwany jest także smoczym owocem lub częściej - pitają. Poznajcie zatem jego zdrowotne oraz kulinarne zastosowanie.

Fot. 123RF/Picsel

Pitaja to owoc niektórych gatunków kaktusa. Co interesujące, kwitnie tylko w nocy-kwiaty są duże, białe i pięknie pachną. Stąd jest znana jako księżycowy kwiat lub królowa nocy. Ze względu na gabaryty, przypominające owoce pochodzące z naszego regionu, mówi się na nią truskawkowa gruszka a zewnętrzna budowa, przypominająca łuski nadała pitai przydomek smoczego owocu.

Bomba witaminowa

Ze względu na dużą ilość posiadanych witamin oraz prozdrowotne działanie, pitaję zalicza się do superfoods. W 100 gramach znajduje się tylko 50 kcal, a owoc składa się w 80% z wody. Jest przede wszystkim źródłem fosforu, wapnia oraz żelaza a także witamin C i A oraz tych z grupy B. Dodatkowo posiada właściwości przeciwutleniające.

Zawiera bowiem bardzo rzadko występujące w roślinach związki, zwane betalainami. Betalainy to naturalne barwniki, które, na przykład, chronią czerwone krwinki w organizmie, hamują utlenianie lipidów oraz przeciwdziałają niekorzystnym zmianom w układzie sercowo-naczyniowym po chemioterapii.

Co więcej, zawarta w smoczym owocu fitoalbumina zapobiega rozwojowi komórek rakowych a oligosacharydy działają jak prebiotyki, pomagając usprawnić pracę układu trawiennego. W 100g świeżej pitai znajduje się od 1,5 do 2 g błonnika, który pomaga stabilizować cukier we krwi i utrzymywać jego odpowiedni poziom. Dzięki temu owoc ten świetnie się sprawdza przy profilaktycznym działaniu przeciw cukrzycy. Znane są także jej właściwości, pomagające w obniżeniu złego cholesterolu w organizmie.

Według badań przeprowadzanych w Zhejiang University w Hangzhou (Chiny), pitaja chroni przed otyłością, insulinoopornością oraz stłuszczeniem wątroby. Czarne nasionka zaś, obficie występujące w miąższu, są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Na koniec warto wspomnieć o antystarzeniowym działaniu smoczego owocu. Z racji zawartości witaminy C, fosforu oraz przeciwutleniaczy, odpowiada za utrzymanie organizmu w dobrej kondycji. Witamina C jest silnym naturalnym antyoksydantem, który pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, spowalnia więc proces starzenia się skóry oraz pozostawia ją jędrną i rozświetloną.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Jak jeść? Ile kosztuje?

Na dobrej jakości pitaję ciężko trafić w sklepie, dlatego zaleca się jej kupno przez internet. Jeśli owoc jest zbyt twardy, to znaczy, że musi jeszcze dojrzeć. Wystarczy go przechowywać przez 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Kilogram kosztuje około 12 zł, a waga jednego owocu waha się miedzy 220 a 250 gramami.

Smakuje podobnie do kiwi, lecz jest mniej kwaskowate, konsystencją przypomina mandarynkę. Pitaję najlepiej przekroić na pół i wyjadać miąższ łyżeczką, razem z jadalnymi pestkami. Smoczy owoc świetnie sprawdza się jako ozdoba lub dodatek do sałatek, deserów, lodowych sorbetów, musów czy koktajli. Można z niego także przyrządzić soki a nawet wino. Należy jednak pamiętać o pozbyciu się twardej skórki, ponieważ mogą na niej się znajdować środki przedłużające jego chemiczne świeżość podczas transportu.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń