Dania, którymi skusisz nawet największego niejadka

Wszyscy rodzice wiedzą, jak bardzo wybredne potrafią być dzieci przy jedzeniu. Pora posiłku często zmienia się w istny koszmar. Co zrobić, by skusić największego niejadka?

Fot. Jedzenie dla dziecka musi być atrakcyjnie podane/Picsel

Żywienie maluchów nie należy do najłatwiejszych rzeczy. Rodzice często zachodzą w głowę, w jaki sposób skusić kilkulatka do zjedzenia bogatego w białko śniadania.

Dzieci zwykle szybko tracą zainteresowanie tym, co znajduje się na ich talerzu i niechętnie podchodzą do jedzenia. Z tego powodu wszystkie posiłki powinny być atrakcyjne wizualnie, by zaciekawiły niejadka. Przy okazji muszą być nie tylko ładne, ale i zdrowe. Dobrze, gdy są też proste w przygotowaniu i nie rujnują kieszeni. Niemożliwe? Nieprawda! Każdy rodzic wie, jak ważne w codziennej diecie dziecka jest białko zwierzęce w odpowiednich dawkach. Dlatego, by podać odpowiednio zbilansowane danie, warto postawić na parówki! Na rynku znaleźć można parówki Sokoliki, które mają bardzo dużą zawartość mięsa (w tym wartościowej cielęciny), niewielką zawartość tłuszczu oraznie zawierają glutaminaniu monosodowego.Oto pięć pomysłów na kolorowe postaci z Sokolików, które sprawią, że twoje dziecko poprosi o dokładkę!

Ośmiornice

Fot. Ośmiorniczki z parówek spodobają się dzieciom/Picsel

Pyszne parówki przypominające ekskluzywne owoce morza? Czemu nie! Wystarczy, że przetniesz parówki w połowie i ponacinasz tak, by powstały „odnóża" ośmiornicy. Następnie wrzuć je do wrzącej wody i gotuj, aż macki same powyginają się na boki. Po wyjęciu parówek z garnka i wystygnięciu wytnij otwory na oczy i umieść w nich ziarna czarnuszki. Przy pomocy białego sezamu możesz również „wyrzeźbić" uśmiech.

Do zrobienia ośmiorniczek najlepiej sprawdzą się długie parówki bez osłonki o łagodnym, odpowiednim dla dzieci smaku. Połóż je na talerzu w towarzystwie kolorowych warzyw i patrz, jak znikają w oka mgnieniu!

Parówki, jakich jeszcze nie jedliście. Sprawdźcie koniecznie na INTERIA.TV.

Kajak

Co powiesz na hot doga w nietypowej wersji? Tradycyjna parówka w bułce nie jest niczym ciekawym, jednak w prosty sposób możesz uatrakcyjnić to danie.

Przetnij parówkę na pół i ugotuj, a następnie przy pomocy wykałaczki i łagodnej musztardy narysuj twarze. Posadź obie postacie w krańcach kajaku z bułki do hot doga położonej rozcięciem do góry. Wnętrze łodzi posyp ziarenkami kukurydzy, a z marchewki wytnij wiosła. Do tego dorób rączki ze słodkiej papryki, a na resztę talerza rozsyp groszek, który będzie imitował wodę. Jeśli chcesz przerobić kajak na łódkę, skonstruuj żagiel przy pomocy plasterka sera i wykałaczki.

Mumia

Fot. Parówkowe mumie/Picsel

Do przygotowania śniadaniowej mumii będziesz potrzebować jedynie ciasta francuskiego, długich niskotłuszczowych parówek, jajka oraz dwóch ziarenek czarnuszki.

Ciasto pokrój w cienkie paski, a następnie owiń nim parówkę tak, by pozostawić szpary. Odstęp pomiędzy pierwszym a drugim rzędem ciasta powinien być nieco większy. W tym miejscu uformuj oczy z czarnuszki. Tak przygotowaną mumię ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Na koniec włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Pajączki

Fot. Pajączki z parówek/Picsel

To świetny pomysł na prosty i bardzo sycący obiad. Pokrój parówki na niewielkie kawałeczki i nadziej na nie nitki czarnego spaghetti. Wrzuć je do garnka i gotuj, aż makaron będzie odpowiednio miękki.

Następnie wytnij oczka z żółtego sera oraz źrenice i uśmiech z czarnej oliwki, a później ułóż wszystko na talerzu. Parówkowe pajęczaki na pewno przypadną do gustu twojemu dziecku.

Wąż

Fot. Dzieci pokochają parówkowe węże/Picsel

Parówkowego węża przyrządzisz podobnie jak wspomnianą mumię, jednak potrzebujesz do tego znacznie mniej ciasta. Owiń je wokół parówki tak, by szczeliny były szerokie i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilkanaście minut.

Po wyjęciu blachy, wytnij język z rzodkiewki i oczy z ziarenka pieprzu. Podając węża na talerzu, ułóż na dnie sporo liści sałaty, która będzie imitować dżunglę.

Materiał powstał we współpracy z marką Sokołów.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Desery Tarta sernikowa

Kruche ciasto, masa serowa, a wszystko wykończone białą czekoladą. To jest p...

Odsłon: 68

60 min
3
60 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

3
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4