Do góry

Książki

Dietetyczne przepisy - schudnij z dietą strukturalną

Dietetyczne przepisy to poradnik kulinarny odkrywający tajniki ekspresowego przyrządzania pysznych niskokalorycznych dań, które pozwalają szybko i trwale schudnąć, a równocześnie zapewniają mnóstwo energii i doskonale wpływają na stan zdrowia oraz wyniki badań i samopoczucie.

Na czym polega fenomen receptur zamieszczonych w tej książce? Doskonale zbilansowane różnorodne dietetyczne dania ‒ szybkie przekąski, koktajle, zupy, dania główne i desery ‒

dzięki zawartym w nich maksymalnym dawkom najbardziej wartościowych naturalnych składników odżywczych błyskawicznie zapewniają długotrwałe poczucie sytości, a jednocześnie dostarczają organizmowi nawet o połowę mniej kalorii niż podobne potrawy przyrządzane według tradycyjnych reguł. W efekcie jedząc tyle samo, przyswajasz o wiele mniej kalorii i dzięki temu już zawsze będziesz się cieszyć idealną figurą i zdrowiem.

Doktor Marek Bardadyn jest ekspertem w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania, twórcą niezwykle popularnej w wielu krajach świata diety strukturalnej. Jest autorem bestsellerowych książek Odchudzanie weekendowe, Kody młodości, Nałóg jedzenia, Odchudzająca książka kucharska, Odmładzająca książka kucharska, Koktajle odchudzające.

Prowadzi rubryki porad medycznych w poczytnych czasopismach i popularne programy telewizyjne o odchudzaniu i zdrowym stylu życia. Od lat w oparciu o swoje autorskie programy dietetyczne i fitness organizuje kuracje odchudzające i dba o formę gwiazd show-biznesu, znanych polityków i sportowców z całego świata.

 

Fragmenty książki:

Awokado z serkiem wiejskim

Wartość odżywcza 1 porcji

Wartość energetyczna 314 kcal
Węglowodany 31,2 g • Białko 15,5 g • Tłuszcz 15,4 g

  • 1 porcja
  • ½ średniego dojrzałego awokado
  • 100 g serka wiejskiego light
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, ostra papryka w proszku lub w płatkach
  • 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa

Awokado umyj, przekrój wzdłuż na pół i usuń pestkę.

Serek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli, rozłóż na połówce awokado.

Podawaj posypane ostrą papryką z kromką pełnoziarnistego pieczywa.

Czy wiesz, że:

Dojrzewanie awokado możesz przyspieszyć, wkładając owoc do papierowej torebki z jabłkiem i pozostawiając na noc w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz przechowywać owoce na zapas, włóż je do lodówki, co znacznie opóźni proces ich dojrzewania.

Dietetyczny kotlet schabowy

Wartość odżywcza 1 porcji
Wartość energetyczna 297 kcal
Węglowodany 15,9 g • Białko 22,8 g • Tłuszcz 15,1 g

  • 2 porcje
  • 2 plastry schabu (po 100 g)
  • 2 średnie słodkie papryki (np. żółta i czerwona)
  • 1 mała cukinia
  • 2 średnie cebule
  • kilka średnich pieczarek
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie

Kotlety rozbij lekko tłuczkiem, posmaruj marynatą przygotowaną z łyżeczki oliwy, soku z cytryny i ziół prowansalskich i odstaw do lodówki.

Umyj warzywa. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój w paseczki, cukinię pokrój na plasterki. Obierz cebule i czosnek, cebule przekrój wzdłuż na ćwiartki. Pieczarki, jeśli są duże, przekrój na połówki lub ćwiartki.

Wszystkie warzywa wrzuć do miski, polej łyżeczką oliwy, posól, posyp oregano i dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim pojedynczą warstwę warzyw.

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C na ⅔ wysokości. Nad blachą z warzywami umieść drucianą kratkę do grillowania z ułożonymi na niej plastrami schabu. Sos wyciekający z mięsa podczas pieczenia będzie skapywał na blachę z warzywami.

Piecz około 20-25 minut, aż warzywa i mięso lekko się zrumienią, pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg na około 5 minut. Na końcu posól mięso i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem.

Frytki z dipem z awokado

Wartość odżywcza 1 porcji
Wartość energetyczna 265,5 kcal
Węglowodany 40,2 g • Białko 4,6 g • Tłuszcz 9,4 g

  • 4 porcje
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duży patat
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, oregano

Dip:

  • 1 małe awokado lub ½ dużego
  • 150 g jogurtu naturalnego 2%
  • sok z ½ cytryny lub limonki

 

Cukinie umyj i pokrój na frytki grubości około 1,5 cm. Posól i odstaw na kilka minut. Gdy puszczą nadmiar soku, osusz je papierowym ręcznikiem.

Patat i ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą, nie musisz ich obierać, chyba że ziemniaki są stare i mają grubą skórę. Pokrój na frytki o grubości około 1 cm.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie frytki z cukinii, ziemniaków i patata, posmaruj dokładnie oliwą i posyp oregano.

Piecz 40-50 minut, aż się zrumienią.

Jogurt, awokado i sok z cytryny lub limonki zmiksuj na gładką masę i podaj oddzielnie.

Sałatka z łososia i ciecierzycy

Wartość odżywcza 1 porcji

Wartość energetyczna 311 kcal
Węglowodany 22,8 g • Białko 27,6 g • Tłuszcz 13,1 g

  • 2 porcje
  • 150 g filetu z łososia
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 2 garście rukoli lub innej sałaty
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól, zioła prowansalskie

Sos:

  • 150 g jogurtu naturalnego 2%
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół, np. koperku

Filet z łososia (bez skóry) pokrój w kostkę o boku około 2 cm, posól, dokładnie posyp ziołami prowansalskimi i skrop sokiem z cytryny. Rybę upiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (około 15 minut) lub w grillu kontaktowym około 7-8 minut, aż będzie lekko zrumieniona. Odstaw do ostygnięcia.

W misce wymieszaj sałatę z ciecierzycą, dodaj kawałki łososia, posyp pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Jogurt zmiksuj z posiekanymi drobno ziołami (np. koperkiem) i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.

Batoniki owsiano-kokosowe

Wartość odżywcza 1 batonika
Wartość energetyczna 111 kcal
Węglowodany 10,7 g • Białko 2,8 g • Tłuszcz 6,2 g

16 sztuk

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki otrąb owsianych
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 16 daktyli bez pestek
  • 2 szklanki wody

Do blendera wlej wodę, dodaj wiórki kokosowe i daktyle. Zmiksuj składniki na jednolity płyn i przelej go do rondla. Zagotuj, mieszając.

Do gotującego się mleczka kokosowego dodaj resztę składników: otręby, płatki i siemię lniane. Zagotuj masę, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła. Wyłącz palnik i odstaw na kilka minut, aż płatki wchłoną wodę i masa zgęstnieje.

Na kwadratowej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż masę równą warstwą o grubości około 1 cm.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłą pokrój na 16 kwadratowych batoników.

Batoniki możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.

 

Książka już wkrótce będzie do wygrania w naszym konkursie.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń