Do góry

Bake off

Domowe śniadanie Julci

Drożdżówki z serem, sałatka owocowa i fit ciasteczka, to znakomity pomysł na słodkie śniadanie.

Drożdżówki z serem
340 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
saszetka cukru waniliowego
½ szklanki mleka
szczypta soli
4 łyżki oleju
2 żółtka (białek nie wyrzucać, będą potrzebne do posmarowania bułeczek)
olej do wysmarowania miski
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
2 łyżki waniliowego proszku budyniowego
saszetka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
mąka do podsypania blatu
½ szklanki cukru pudru
sok z cytryny
kandyzowana skórka pomarańczy do posypania drożdżówek

Ciastka FIT
2 szklanki płatków owsianych (280 g)
1 szklanka łuskanego słonecznika (180 g)
pół szklanki mąki owsianej
2 średnie jajka
½ kostki masła w temperaturze pokojowej (100 g)
3 łyżki cukru lub miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
miska z wodą do moczenia dłoni

Sałatka
2 grejpfruty
2 pomarańcze
1 cytryna
250 g borówek amerykańskich
1 łyżeczka świeżego imbiru
kilka listków natki pietruszki
10 orzechów laskowych
3 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
mielone chili do smaku
liście pietruszki do dekoracji

Sok
4 pomarańcze
1 grejpfrut
1 cytryna
1 limonka
kilka listków mięty

Montaż
mały słoiczek konfitury malinowej

Drożdżówki z serem
Mąkę przesiać do miski. Do małej miseczki wkruszyć drożdże i wsypać cukier waniliowy, a następnie zalać połową mleka i dodać 3 łyżki mąki z drugiej miski. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Do pozostałej mąki dodać szczyptę soli, wlać resztę ciepłego mleka, olej, wrzucić żółtka oraz wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko ręcznie zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od misy. Wyjąć ciasto, miskę posmarować olejem, następnie włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto rośnie, przygotować masę serową. Do miseczki wrzucić: ser biały, jajko, proszek budyniowy, cukier waniliowy, cukier. Wszystko zblendować.

Po wyrośnięciu ciasto walnąć pięścią i wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat. Rozwałkować na prostokąt wielkości około 30 na 55 cm i rozsmarować na środku ciasta masę serową. Następnie złożyć dłuższy bok do środka, nałożyć na masę serową i przykryć pozostałą 1/3 ciasta. Pokroić w poprzek na 10 pasków. Każdy pasek skręcić w połowie długości, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą smarować białkiem za pomocą pędzelka. Tak przygotowane drożdżówki odstawić do napuszenia na kilka minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut do uzyskania odpowiedniego koloru. Lekko przestudzone polukrować: cukier puder przesiać przez sitko i stopniowo wlać sok z cytryny, ucierając do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.

Ciasteczka FIT
Wszystkie składniki dodać do miski i dokładnie wymieszać.Obok ciasta postawić miseczkę z zimną wodą i czyste dłonie nawilżyć w wodzie. Łyżką nabrać porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego i uformować kształt. Ciastka powinny być dość grube i lekko spłaszczone do średnicy 6 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z ciastkami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 ºC na środkowej półce. Piec około 25 minut.

Sałatka
Grejpfrut i pomarańcze pokroić na mniejsze cząstki (w kostkę lub prostokąty) i polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Wsypać borówki. Imbir, pietruszkę i orzechy posiekać i dodać do owoców.

Sałatkę polać 3 łyżeczkami miodu, 1 łyżką oliwą z oliwek i posypać odrobiną chili do smaku. Przełożyć do miseczki i udekroować listkami pietruszki.

Sok
Wycisnąć owoce, doprawić sokiem z limonki i przelać do szklanki wraz z miąższem (bez pestek) i dodać ugniecioną w rękach. Ozdobić gałązkami mięty. Sok schować do lodówki.

Montaż
Do małej miseczki przełożyć konfiturę ze słoika i zabrać się za układanie. Na talerzyku wyłożyć ciastka i miseczkę z sałatką, do słoiczków wlać sok, do wiklinowego koszyczka włożyć drożdżówki.

 

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń