Ekspresy przelewowe: idealne do małej kuchni

Dawniej ekspresy przelewowe kojarzyły się ze słabą, rozwodnioną kawą. Nic dziwnego, trudno było nazwać procesem parzenia zalewanie wrzątkiem zmielonych ziaren. Tymczasem kawa z nowoczesnych ekspresów przelewowych zachowuje pełnię smaku i mnóstwo aromatu. W dodatku taki sprzęt nie zajmuje duże miejsca.

Ekspresy do kawy znacznie różnią się miedzy sobą - smak napoju parzonego odmiennymi metodami z pewnością da się odróżnić. Trudno powiedzieć, która jest najlepsza, to raczej kwestia gustu. Jednak bez wątpienia do mniejszej kuchni lepiej pasować będzie zgrabny ekspres przelewowy niż duży kombajn automatyczny z młynkiem.
- Ekspresy przelewowe znów wróciły do łask, klienci często o nie pytają. Taki sprzęt jest w stanie zrobić dużo kawy w krótkim czasie, a w przeciwieństwie do starych modeli, te nowoczesne optymalizują proces parzenia w taki sposób, by wydobyć jak najwięcej aromatu - mówi ekspert sklepu internetowego oleole.pl.

Ekspres przelewowy - praktyczny wybór


Ekspresy przelewowe mają sporo zalet, które sprawiają, że taki sprzęt jest naprawdę funkcjonalny. Przede wszystkim można w nim w krótkim czasie zaparzyć duże ilości kawy, dzięki czemu, gdy odwiedzą nas goście, nie utkniemy na kwadrans w kuchni, przyrządzając filiżankę kawy każdemu z osobna. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na moc sprzętu. Ekspres do kawy marki Bosch CompactClass TKA3A034 dzięki zwiększonej do 1100 W mocy jest w stanie w błyskawicznym tempie podgrzać wodę i dzięki temu szybciej przyrządzić dzbanek aromatycznego napoju. Z kolei pojemne naczynie pozwala nam w bezpieczny sposób podać kawę na stół. To dużo łatwiejsze niż noszenie jej w filiżankach.

Na co zwracać uwagę przy zakupie ekspresu przelewowego?


Bardzo ważnym elementem, który wydobywa pełnię smaku ze zmielonych ziaren, jest prysznic, czyli dysza, z której wypływa gorąca woda polewająca kawę. Nie powinna lecieć ona ciurkiem w jedno miejsce, tworząc w fusach charakterystyczny dołek. By wydobyć z kawy walory smakowe, prysznic musi polewać ją równomiernie. Ważne jest również odpowiednie nagrzanie wody - jej temperatura nie może przekraczać 90-95 stopni Celsjusza. Obowiązkowym elementem zestawu powinien być pojemnik na wodę z miarką (lub dzbanek z miarką), który ułatwi nam nalewanie odpowiedniej jej ilości. Przydatna jest również możliwość regulowania stopnia parzenia kawy. W nowoczesnych ekspresach przelewowych możemy wybrać, czy napój ma być słaby, normalny, czy mocny, dzięki czemu uzyskamy smak odpowiadający naszym preferencjom. Warto zwrócić uwagę na to, czy ekspres ma płytkę do podgrzewania kawy, byśmy mogli dłużej cieszyć się gorącym napojem. Ciekawą opcją jest także funkcja blokowania parzenia dostępna m.in. w ekspresie Severin KA 4814. Dzięki temu kawa jest nie tylko gorąca, ale również świeżo zaparzona.

Przydatne funkcje ekspresu przelewowego


Warto zwrócić uwagę na model Melitta Aroma Elegance Therm Deluxe 1012-06, który wyposażony został w termos zamiast szklanego dzbanka. Dzięki takiemu rozwiązaniu kawa pozostanie gorąca jeszcze długo po zaparzeniu, możemy nawet zabrać ją ze sobą. Przydatny jest także minutnik, który pozwala ustawić godzinę, o której kawa ma się zacząć parzyć. Ta funkcja zapewni nam poranne budzenie aromatycznym zapachem. Ukłonem w kierunku klienta jest także bogaty wachlarz kolorystyczny do wyboru. Dzięki temu możemy dobrać sobie sprzęt, na który nie tylko znajdziemy miejsce w naszej niewielkiej kuchni, ale także dopasujemy go do kolorystyki naszego mieszkania. Ładny design i parę barw obudowy do wyboru mają ekspresy Ariete Vintage 1342.

 

 

Artykuł Sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Ciasta Ciasto Mleczna Kanapka

Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...

Odsłon: 1825

30 min
9
>60 min
55
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3