Ewa Wachowicz rozpoczęła świąteczne gotowanie od przygotowania pasztetu z ciecierzycy z masłem orzechowym. Do naczynia wrzuciła dwie puszki ciecierzycy odsączonej z zalewy, pomidory suszone z oliwą, masło orzechowe, wbiła także cztery jajka. Całość przyprawiła kurkumą, pieprzem, ostrą papryką chili i pieprzem ziołowym. Nie mogło zabraknąć również soli do smaku. Wszystkie składniki zmiksowała i przełożyła do małych naczyń żaroodpornych posmarowanych masłem. Wszystkie porcje udekorowała rozmarynem i żurawiną. Pasztety piekła przez pół godziny w 180 stopniach.
1. Pasztet z ciecierzycy z masłem orzechowym według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Pasztet z ciecierzycy z masłem orzechowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejnym daniem odcinka była kwasówka, czyli zupa z kwasu z kapusty kiszonej. Ten regionalny przysmak pochodzi z terenów Lubelszczyzny i Kujaw. Jej przygotowanie prowadząca zaczęła od zagotowania w garnku litra wody. Dodała do niej kaszę gryczaną, sól i wszystko gotowała przez 10 minut. Jajko roztrzepała w misce, dolała także śmietankę. Wsypała mąkę i wszystko wymieszała.
Do ugotowanej kaszy wlała kwas z kiszonej kapusty. Dodała śmietanę z jajkiem i mąką, wymieszała wszystko i zagotowała. Gotową zupę Ewa podała z ziemniakami.
Kwasówka według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Kwasówka według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czas na danie główne, czyli karpia pieczonego w curry z gorczycą. Prowadząca zaczęła od usunięcia ości z ryby oraz nacięcia skóry, następnie ułożyła ją skórą do dołu w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posmarowała filety roztopionym masłem. Doprawiła wszystko solą, pieprzem i curry, całość posypała także ziarenkami gorczycy. Dodała również posiekany czosnek. Tak przygotowanego karpia skropiła sokiem z cytryny i odwróciła na drugą stronę. Odstawiła na godzinę. Po tym czasie zamarynowanego karpia upiekła w piekarniku przez 15 minut w 220 stopniach.
Karp pieczony w curry z gorczycą według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Karp pieczony w curry z gorczycą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czas na bożonarodzeniowy deser, czyli waniliowy wieniec korzenny. Na początku zaczęła od ubicia 250 g masła, następnie dodała do niego półtorej szklanki cukru trzcinowego, cały czas ucierając. Wbiła również trzy jajka, dodając je po jednym, wszystko zmiksowała. Dorzuciła także dwie szklanki przesianej mąki orkiszowej jasnej. Wsypała proszek do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, łyżkę pasty z ziarenkami wanilii, oraz dwie i pół łyżeczki przyprawy do piernika. Wlała także szklankę jogurtu greckiego. Wszystko wymieszała mikserem.
Następnie Ewa dodała szklankę posiekanych, uprażonych migdałów, trzy czwarte szklanki suszonej żurawiny, oraz niecałą szklankę rozmrożonych wiśni odciśniętych z soku. Wszystko wymieszała szpatułką. Wieniec upiekła w formie na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekła przez godzinę w 170 stopniach. Po wystudzeniu udekorowała wieniec lukrem z soku z cytryny i cukru pudru. Ewa ozdobiła całość liofilizowanymi owocami i prażonymi płatkami migdałów.
Wieniec korzenny według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Wieniec korzenny według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 561. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl