Fot. materiały prasowe/Polsat
W chłodne, jesienne dni warto wybrać dania sycące oraz te, które pozytywnie wpływają na naszą odporność. Właśnie takie przepisy zaprezentowała nam Ewa Wachowicz w ostatnim odcinku swojego programu. Nie zabrakło tradycyjnych smakołyków, zaczerpniętych z babcinego notesu oraz doskonale znanych dań w nowoczesnych i zdrowszym wydaniu. Jeśli chcesz odtworzyć te smaki w domu, mamy dla ciebie przepisy z programu:
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej. W tym odcinku na pierwszy ogień poszła niebywale smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu staropolska, winna polewka podana z grzankami przygotowane na maśle oraz szczypiorkiem.
2. Gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Daniem głównym były aromatyczne gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym. Jest to wyjątkowo apetyczny mariaż kuchni polskiej i azjatyckiej, dzięki któremu stworzycie potrawę zaspokajającą gusta wszystkich domowników.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gospodyni pokazała nam też, jak zrobić pyszny i prozdrowotny napój jakim jest kombucha, czyli fermentowana herbata. Napój ten wspiera odchudzanie, wzmacnia odporność oraz usuwa toksyny z organizmu, dlatego też warto go pijać regularnie.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Z kolei na deser będą krucho-drożdżowe rogaliki, nadziewane przygotowanymi wcześniej powidłami z suszonych śliwek. Do ciasta na wypieki będą potrzebne: mąka orkiszowa jasna lub pszenna, śmietana 18%, świeże drożdże, cukier trzcinowy, jajka i masło. Do nadzienia: powidła, cynamon i kakao. A do lukru: sok z cytryny, cynamon i cukier puder.
Zobacz, co Ewa Wachowicz ugotuje w kolejnym odcinku programu. Kliknij!