Ciasta na Boże Narodzenie

Dania na jesienne chłody w programie "Ewa Gotuje"

W 409. odcinku programu „Ewa gotuje” gospodyni podzieliła się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi śliwek - składnika, którym poświęcony był program.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W chłodne, jesienne dni warto wybrać dania sycące oraz te, które pozytywnie wpływają na naszą odporność. Właśnie takie przepisy zaprezentowała nam Ewa Wachowicz w ostatnim odcinku swojego programu. Nie zabrakło tradycyjnych smakołyków, zaczerpniętych z babcinego notesu oraz doskonale znanych dań w nowoczesnych i zdrowszym wydaniu. Jeśli chcesz odtworzyć te smaki w domu, mamy dla ciebie przepisy z programu:

 

1. Zupa winna

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz lubi sięgać po tradycyjne przepisy kuchni polskiej. W tym odcinku na pierwszy ogień poszła niebywale smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu staropolska, winna polewka podana z grzankami przygotowane na maśle oraz szczypiorkiem.

 

2. Gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym były aromatyczne gęsie udka w sosie śliwkowo-sojowym. Jest to wyjątkowo apetyczny mariaż kuchni polskiej i azjatyckiej, dzięki któremu stworzycie potrawę zaspokajającą gusta wszystkich domowników.

 

 

3. Kombucha

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni pokazała nam też, jak zrobić pyszny i prozdrowotny napój jakim jest kombucha, czyli fermentowana herbata. Napój ten wspiera odchudzanie, wzmacnia odporność oraz usuwa toksyny z organizmu, dlatego też warto go pijać regularnie.

 

4. Rogaliki krucho-drożdżowe

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Z kolei na deser będą krucho-drożdżowe rogaliki, nadziewane przygotowanymi wcześniej powidłami z suszonych śliwek. Do ciasta na wypieki będą potrzebne: mąka orkiszowa jasna lub pszenna, śmietana 18%, świeże drożdże, cukier trzcinowy, jajka i masło. Do nadzienia: powidła, cynamon i kakao. A do lukru: sok z cytryny, cynamon i cukier puder.

 

 

Zobacz, co Ewa Wachowicz ugotuje w kolejnym odcinku programu. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Ciasto francuskie z jajkami

Nie masz pomysłu na szybkie domowe śniadanie bez smażenia lub gotowania? Wyko...

Odsłon: 1763

30 min
11
Przetwory Boczek w słoiku

Domowa konserwa to strzał w dziesiątkę. Nie kupuj gotowców o wątpliwej jakośc...

Odsłon: 100

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak odróżnić kapustę kwaszoną od kiszonej? Ta pierwsza tylko udaje zdrową

Kapusta kiszona to produkt, który od lat gości na polskich stołach, można wyczarować z niej pyszne surówki, dodać ją do bigosu lub farszu do pierog...

3
Informacje Co dodawać do sałatki jarzynowej – cebulę czy pora?

Ta sałatka to prawdziwa królowa polskich świąt i imprez rodzinnych. Jest prosta w przygotowaniu, zawiera łatwodostępne produkty, a jednocześnie nie...

5
Informacje Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia? Nigdy ci się nie spali

Chociaż w każdym polskim domu potrawy, które lądują na wigilijnym stole są nieco inne, niemal, na każdym z nich musi znaleźć się karp. Jedno kręcą...

11
Informacje Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy kawę z kurkumą? Najlepszy przepis na złote latte

Według opinii dietetyków picie filiżanki kawy w ciągu dnia ma korzystny wpływ na organizm. Oczywiście najzdrowsza będzie ta bez dodatku cukru, ze ś...

4