W 550. odcinku Ewa Wachowicz postanowiła odwiedzić Jurę Krakowsko-Częstochowską, gdzie nie tylko aktywnie spędzi czas, ale także poszuka kulinarnych inspiracji.
W programie odwiedzi Pustynię Błędowską, ruiny średniowiecznego zamku w Rabsztynie koło Olkusza oraz skałki podkrakowskie w Dolinie Będkowskiej, gdzie będzie się wspinać.
Natomiast w kuchni przygotuje awanturkę, czyli pastę serowo-rybną (z dodatkiem wędzonego pstrąga z Ojcowa). Pierwotnie to smarowidło do chleba robione było z sera białego i sardynek z puszki. Aktualnie jest wiele wersji - chociażby z wędzoną makrelą czy karpiem. Natomiast, co do samej nazwy, jest kilka wersji. Jedna z nich odnosi się do intensywnego, charakterystycznego smaku ryb, który w porównaniu z neutralnym twarożkiem „awanturuje się” na podniebieniu. Natomiast złośliwi twierdzą, że chodzi raczej o „awanturę” w żołądku, wywołaną przez tę potrawę.

Kolejnym daniem będzie żurek na wędzonce, do którego Ewa dorzuci leśne grzyby. Na danie główne zrobi francuską tartę, ale w wersji na słono - nadzianą kapustą kiszoną i kurkami. Wreszcie na deser zaproponuje regionalne ciasto o nazwie marchwiak, jak sama nazwa wskazuje - z dodatkiem startej marchewki.
W programie Ewa ugości Iwonę Gibas, członkinię Zarządu Województwa Małopolskiego.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 550. odcinek
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy