W najbliższą sobotę o godzinie 10:55 Ewa Wachowicz zabierze widzów na wycieczkę po Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Nie zabraknie sportowych atrakcji oraz specjalnych gości, którzy opowiedzą o regionie. Gospodyni przygotuje także pyszne lokalne dania, jak żurek czy marchwiak. Zobacz, co jeszcze zaplanowała prowadząca.

Ewa Wachowicz odwiedzi Jurę Krakowsko-Częstochowską | Fot. materiały prasowe/Polsat

W 550. odcinku Ewa Wachowicz postanowiła odwiedzić Jurę Krakowsko-Częstochowską, gdzie nie tylko aktywnie spędzi czas, ale także poszuka kulinarnych inspiracji.

W programie odwiedzi Pustynię Błędowską, ruiny średniowiecznego zamku w Rabsztynie koło Olkusza oraz skałki podkrakowskie w Dolinie Będkowskiej, gdzie będzie się wspinać.

Natomiast w kuchni przygotuje awanturkę, czyli pastę serowo-rybną (z dodatkiem wędzonego pstrąga z Ojcowa). Pierwotnie to smarowidło do chleba robione było z sera białego i sardynek z puszki. Aktualnie jest wiele wersji - chociażby z wędzoną makrelą czy karpiem. Natomiast, co do samej nazwy, jest kilka wersji. Jedna z nich odnosi się do intensywnego, charakterystycznego smaku ryb, który w porównaniu z neutralnym twarożkiem „awanturuje się” na podniebieniu. Natomiast złośliwi twierdzą, że chodzi raczej o „awanturę” w żołądku, wywołaną przez tę potrawę.

Kolejnym daniem będzie żurek na wędzonce, do którego Ewa dorzuci leśne grzyby. Na danie główne zrobi francuską tartę, ale w wersji na słono - nadzianą kapustą kiszoną i kurkami. Wreszcie na deser zaproponuje regionalne ciasto o nazwie marchwiak, jak sama nazwa wskazuje - z dodatkiem startej marchewki.

W programie Ewa ugości Iwonę Gibas, członkinię Zarządu Województwa Małopolskiego.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 550. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto kruche ze śliwkami i bezą siostry Anastazji

Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...

Odsłon: 87734

>60 min
167
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

Odsłon: 2739

30 min
7
Dania główne Placki z cukinii po turecku

Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...

Odsłon: 11326

30 min
9
30 min
49
Dania główne Kluski z mięsem

Proponujemy dzisiaj proste kluski z ciasta ziemniaczanego, z którego robimy k...

Odsłon: 1603

30 min
11