Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Ewa Wachowicz w swoim autorskim programie lubi sięgać do przepisów inspirowanych tradycyjną, polską kuchnią. W 465. odcinku przedstawi swoim widzom pomysł na nietypową, grzybową zupę krem, soczysty filet z gęsi, a także ciasto z gruszkami, któremu nie oprze się żaden łasuch. Pyszne, tradycyjne dania ze szczyptą nowocześności, pycha!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz wiele razy podkreślała, że w kuchni ceni sobie sezonowość i często sięga po składniki, które ma pod ręką o danej porze roku. A że jest jesień i lasy są pełne grzybów, to gotowanie zacznie od… grzybowego cappuccino. Skąd ta nazwa? Otóż grzybowy krem do złudzenia będzie przypominał włoską kawę ze spienionym mlekiem – tyle tylko, że piankę zastąpi bita śmietana, a zamiast dekoracji z kakao czy cynamonu będzie drobno posiekana natka pietruszki. 

Jesień to również znakomity czas na potrawy z gęsiny. Dlatego też zaraz po zupie autorka programu zaprosi na filet z gęsiej piersi podany z sosem żurawinowym na czerwonym winie oraz z kaszą zabarwioną buraczkami. 

Na deser będzie rolada gruszkowa, upieczona zgodnie z recepturą autorstwa mamy Ewy, przy czym w odróżnieniu od wersji pierwotnej ciasto ozdobi polewa czekoladowa, a nie cukier puder. 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
12
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 5033

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 251

15 min
24