Najlepsze przepisy na cukinię

W kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje" wybierzemy się w kulinarną podróż do Grecji, Turcji

Kulinarne podróże Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od śniadaniowego hitu ostatnich miesięcy – jajek po turecku. Bazą tej potrawy, oprócz niezbędnego jaj kurzych, jest gęsty jogurt grecki doprawiony oliwą, czosnkiem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Na takim sosie lądują jajka poszetowe okraszone roztopionym masłem aromatyzowanym słodką, mieloną papryką (w wersji pikantnej można zastąpić ją chili). Takiej potrawie  trudno będzie się oprzeć! 

Na danie główne będzie przysmak z Grecji – zapiekanka makaronowa giouvetsi. Tradycyjne greckie danie można przygotować z różnych rodzajów mięsa (wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub drobiu). Bardzo ważną rolę w giouvetsi gra orzo – niezwykle popularny w krajach śródziemnomorskich makaron, który kształtem przypomina ziarenka ryżu w Grecji znany jest pod nazwą kritharáki.

Na deser Ewa zrobi wyśmienite bułeczki pachnące kardamonem i cynamonem. Takie słodkości doskonale wprowadzą widzów w jesienny, przytulny klimat. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 491. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
21
60 min
5
Ciasta Mini tarty z dżemem i śliwkami

Na cienkim, kruchym cieście kwaśne śliwki zatopione w słodkim dżemie morelowy...

Odsłon: 360

>60 min
4
Sałatki Fasolka szparagowa z masełkiem czosnkowym

Zielona fasolka szparagowa podana z czosnkiem i masełkiem to doskonały dodate...

Odsłon: 151

15 min
2
Ciasta Szarlotka z pokrywki

Szarlotka "z pokrywki" to ciekawy pomysł na szybkie przygotowanie znanego pol...

Odsłon: 2626

30 min
7
Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

Odsłon: 1433

30 min
3