Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

W kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje" wybierzemy się w kulinarną podróż do Grecji, Turcji

Kulinarne podróże Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od śniadaniowego hitu ostatnich miesięcy – jajek po turecku. Bazą tej potrawy, oprócz niezbędnego jaj kurzych, jest gęsty jogurt grecki doprawiony oliwą, czosnkiem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Na takim sosie lądują jajka poszetowe okraszone roztopionym masłem aromatyzowanym słodką, mieloną papryką (w wersji pikantnej można zastąpić ją chili). Takiej potrawie  trudno będzie się oprzeć! 

Na danie główne będzie przysmak z Grecji – zapiekanka makaronowa giouvetsi. Tradycyjne greckie danie można przygotować z różnych rodzajów mięsa (wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub drobiu). Bardzo ważną rolę w giouvetsi gra orzo – niezwykle popularny w krajach śródziemnomorskich makaron, który kształtem przypomina ziarenka ryżu w Grecji znany jest pod nazwą kritharáki.

Na deser Ewa zrobi wyśmienite bułeczki pachnące kardamonem i cynamonem. Takie słodkości doskonale wprowadzą widzów w jesienny, przytulny klimat. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 491. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
5
Desery Ciasto WIOSNA

Ciasto Wiosna to moja propozycja na przywitanie Wiosny, na Wielkanoc, albo te...

Odsłon: 3399

>60 min
12