Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od śniadaniowego hitu ostatnich miesięcy – jajek po turecku. Bazą tej potrawy, oprócz niezbędnego – jaj kurzych, jest gęsty jogurt grecki doprawiony oliwą, czosnkiem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Na takim sosie lądują jajka poszetowe okraszone roztopionym masłem aromatyzowanym słodką, mieloną papryką (w wersji pikantnej można zastąpić ją chili). Takiej potrawie trudno będzie się oprzeć!
Na danie główne będzie przysmak z Grecji – zapiekanka makaronowa giouvetsi. Tradycyjne greckie danie można przygotować z różnych rodzajów mięsa (wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub drobiu). Bardzo ważną rolę w giouvetsi gra orzo – niezwykle popularny w krajach śródziemnomorskich makaron, który kształtem przypomina ziarenka ryżu – w Grecji znany jest pod nazwą kritharáki.
Na deser Ewa zrobi wyśmienite bułeczki pachnące kardamonem i cynamonem. Takie słodkości doskonale wprowadzą widzów w jesienny, przytulny klimat.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 491. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl