Przed tygodniem Ewa pokazała jak zrobić domowy syrop miętowy - w tym odcinku na jego bazie przygotuje orzeźwiającą lemoniadę cytrusową. Ale najpierw zaproponuje coś pysznego do jedzenia.
Gotowanie zacznie od błyskawicznej, kremowej zupy z pora i cukinii. Drugą potrawą będą wegetariańskie burgery z grillowanym halloumi i plastrami ananasa. Ten cypryjski ser powstaje z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Jest dość twardy, więc świetnie nadaje się do smażenia lub pieczenia. Co ciekawe: statystyczny mieszkaniec Cypru spożywa ok. 8 kg halloumi rocznie.
Na deser Ewa zrobi kruche babeczki z kremem, udekorowane truskawkami z przydomowej uprawy. Najbliższy odcinek już 14 września o godz. 11:00 w telewizji Polsat.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 516. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl