Oryginalne włoskie pesto powstaje na bazie orzeszków piniowych oraz bazylii, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by robiąc ten sos użyć innej zieleniny, jak chociażby rukoli czy poczciwej… pokrzywy. I właśnie od takiej wersji pesto rozpocznie się następny odcinek „Ewa gotuje”.
Na danie główne autorka programu przyrządzi udka z kurczaka z kostką, przy czym zaprezentuje dwie wersje – na miejscu i na wynos. Będą się różnić nie tylko sposobem podania, lecz również panierką.
Na deser Ewa zaproponuje kruche ciasto z gruszkami obtoczonymi w karmelu. Widzów czeka też niespodzianka w postaci gościa. Ewa wybierze się na wędrówkę górskich szlakiem i spotka Zuzannę Długosz – przewodniczkę karpacką, która opowie o tym, jakie smakołyki zawsze nosi w plecaku.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 487. odcinek
Opracowała: Joanna Jagodzińska