W 489. odcinku programu „Ewa Gotuje” będzie międzynarodowo! Gotowanie zacznie się od przysmaku ze Szwecji - Adam, kulinarny asystent Ewy, zrobi klasyczną sałatkę z ogórków.
Chwilę później zobaczymy, jak przyrządzić klasyczny, typowo polski krem z ziemniaków. Co ciekawe - dodatkiem do zupy będą krążki kaszanki panierowane w bułce tartej z dodatkiem sezamu i mielonego imbiru.
W przygotowaniu dania głównego pomoże Adam - razem z Ewą zrobi gruzińskie szaszłyki, grillowane na długich szpadkach. Mięso będzie pieczone nad starym metalowym paleniskiem. Do rozpalenia żywego ognia Ewa użyje wysuszonych gałązek winogronowych.
Na deser będzie amerykańska klasyka - brownie. Wilgotne w środku ciasto zostanie udekorowane kremem na bazie śmietany, mascarpone i masła orzechowego oraz malinami.
Gościem programu będzie Maria Leśniak, która opowie o swej pasji do wysokogórskich wędrówek.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 489. odcinek
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy