Podobno śledzie są rybami, które jemy najchętniej – na Wielkanoc, na Boże Narodzenie, na przeróżnych imprezach, ale też i bez okazji. Dlatego kolejny odcinek „Ewa gotuje” zacznie się właśnie od śledzika, lecz co ciekawe – w wydaniu koktajlowym, bowiem warstwowa sałatka zostanie podana w kieliszkach.
Następnie Ewa zrobi kimchi, czyli sfermentowaną kapustę pekińską doprawioną ostrą pastą z papryki gochugaru. Ten dodatek do potraw jest niezwykle popularny w Korei, a przeciętny mieszkaniec tego kraju zjada 22 kilogramy kimchi rocznie!

Taka kapusta zazwyczaj podawana jest do dania głównego. Może być jedzona na surowo lub stanowić składnik dań serwowanych na ciepło, takich chociażby jak smażony ryż czy gęsta zupa. W kuchni Ewy Wachowicz kimchi znajdzie ciekawe zastosowanie, ponieważ trafi do farszu, który wypełni tradycyjne polskie pierogi.
Deser będzie równie zaskakujący, bowiem Ewa przerobi kawałki „wczorajszego” ciasta na cake pops, czyli ciasteczkowe „lizaki”. Smakołyki będą udekorowane polewą czekoladową i liofilizowanymi owocami.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 532. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl