Boże Narodzenie na słono

Ewa Wachowicz w swoim kulinarnym show pokazuje, jak prosto można ugotować przysmaki z całego świata. W 508. odcinku „Ewa Gotuje” prowadząca przyrządzi hiszpańską zupę, brytyjskie danie główne i pyszną waniliową szarlotkę.

Zapowiedź 508. odcinka programu „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

W tym odcinku Ewa zaprosi na mieszankę kuchni międzynarodowej. Obiad będzie światowy, ale przepisy proste, w dodatku z wykorzystaniem ogólnodostępnych składników. 

Gotowanie zacznie od hiszpańskiej zupy czosnkowej - sopa de ajo. Na Półwyspie Iberyjskim jest to bardzo popularna potrawa, która przed laty była głównym pożywieniem tamtejszych rolników. Bazą jest czosnek, jak też sproszkowana papryka. Taką zupę najczęściej podaje się z pieczywem i jajkiem w koszulce. 

Na drugie danie Ewa zaproponuję brytyjską klasykę - cottage pie, czyli wiejską zapiekankę na bazie mielonej wołowiny z dodatkiem marchewki. Całość zwieńczy purée z ziemniaków i pietruszki oraz tarty ser cheddar. 

Natomiast na deser autorka programu zrobi klasyczną, waniliową szarlotkę - z kruszonką, jak też na kruchym spodzie. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 508. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 11294

60 min
11
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4944

>60 min
23
60 min
5
>60 min
15