Sezon na dynię

W kuchni Ewy Wachowicz na dobre zagościła już jesień. Właśnie dlatego gospodyni postawiła na zupę ze skarbów lasu. W najbliższą sobotę 21 października do misek trafi więc czeska kulajda, a potem racuchy i miniserniki. Warto przyjrzeć się bliżej każdemu z przepisów.

Ewa Wachowicz przygotuje pyszną zupę grzybową | Fot. materiały prasowe/Polsat

Jesienią w kuchni Ewy Wachowicz nie może zabraknąć potraw z leśnych grzybów. Tym bardziej że zazwyczaj zbiera je sama, ponieważ taki sposób spędzania wolnego czasu jest dla autorki programu niesamowitą odskocznią od szybkiego życia w mieście.

I właśnie na bazie darów lasu powstanie pierwsza potrawa - znakomita czeska zupa grzybowa, która u naszych południowych sąsiadów, znana jest jako kulajda. Co odróżnia ją od innych tego typu potraw? Otóż w smaku jest lekko słodka i jednocześnie kwaśna. Podaje się ją z jajkiem w koszulce albo ugotowanym na półmiękko lub twardo. Jesienią, w sezonie grzybowym, robi się ją z grzybów świeżych, zimą - z mrożonych lub suszonych.

Po zupie Ewa zaprosi widzów na racuchy szpinakowe z sosem serowym. Na deser z kolei będą miniserniki z kajmakiem.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 492. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
>60 min
18
Dania główne Duszona łopatka do obiadu

Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...

Odsłon: 5548

60 min
18
Desery Rogaliki pistacjowe

Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...

Odsłon: 8702

30 min
18

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone znika w kilka minut z talerzy, więc tr...

Odsłon: 35506

30 min
58