Jesienią w kuchni Ewy Wachowicz nie może zabraknąć potraw z leśnych grzybów. Tym bardziej że zazwyczaj zbiera je sama, ponieważ taki sposób spędzania wolnego czasu jest dla autorki programu niesamowitą odskocznią od szybkiego życia w mieście.
I właśnie na bazie darów lasu powstanie pierwsza potrawa - znakomita czeska zupa grzybowa, która u naszych południowych sąsiadów, znana jest jako kulajda. Co odróżnia ją od innych tego typu potraw? Otóż w smaku jest lekko słodka i jednocześnie kwaśna. Podaje się ją z jajkiem w koszulce albo ugotowanym na półmiękko lub twardo. Jesienią, w sezonie grzybowym, robi się ją z grzybów świeżych, zimą - z mrożonych lub suszonych.
Po zupie Ewa zaprosi widzów na racuchy szpinakowe z sosem serowym. Na deser z kolei będą miniserniki z kajmakiem.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 492. odcinek
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy