Najlepsze ciasta na lato - przepisy

W najbliższą sobotę 1 marca rusza kolejny sezon uwielbianego przez widzów programu kulinarnego "Ewa gotuje". Prowadząca Ewa Wachowicz przygotowała mnóstwo wybornie pysznych perełek. W 532. odcinku zdradzi swój przepis na zupę rybną z kociołka oraz łazanki w góralskim stylu z dodatkiem oscypka i żurawiny. Nie zabraknie także wyśmienitego ciasta na deser.

Jakie smakołyki przygotuje Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku? | Fot. materiały prasowe/Polsat

Gotowanie w nowym, wiosennym sezonie „Ewa gotuje” zacznie się na świeżym powietrzu. Pierwszą potrawą będzie pomidorowa i mocno paprykowa maślana zupa rybna z kociołka ustawionego nad paleniskiem. Potrawa powstanie na bazie bardzo ekstraktywnego wywaru z łbów, płetw, ogonów i kręgosłupów pstrąga oraz karpia. 

Na drugie danie Ewa Wachowicz zaproponuje jedną z naszych najbardziej tradycyjnych potraw – łazanki. Ale będą nieco inne od tych, które znamy, bo z oscypkiem i żurawiną, więc trochę po góralsku. Forma podania również wielu zaskoczy, ponieważ makaron i kapusta będą ułożone warstwowo, a ponadto zapieczone – podobnie jak włoska lasagne, od której zresztą nasze poczciwe łazanki wzięły nazwę. 

Na deser autorka programu upiecze ciasto czekoladowe z jabłkami. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 532. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 4821

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 196

15 min
20
Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

Odsłon: 448

15 min
7