Boże Narodzenie na słono

W najbliższą sobotę 1 marca rusza kolejny sezon uwielbianego przez widzów programu kulinarnego "Ewa gotuje". Prowadząca Ewa Wachowicz przygotowała mnóstwo wybornie pysznych perełek. W 532. odcinku zdradzi swój przepis na zupę rybną z kociołka oraz łazanki w góralskim stylu z dodatkiem oscypka i żurawiny. Nie zabraknie także wyśmienitego ciasta na deser.

Jakie smakołyki przygotuje Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku? | Fot. materiały prasowe/Polsat

Gotowanie w nowym, wiosennym sezonie „Ewa gotuje” zacznie się na świeżym powietrzu. Pierwszą potrawą będzie pomidorowa i mocno paprykowa maślana zupa rybna z kociołka ustawionego nad paleniskiem. Potrawa powstanie na bazie bardzo ekstraktywnego wywaru z łbów, płetw, ogonów i kręgosłupów pstrąga oraz karpia. 

Na drugie danie Ewa Wachowicz zaproponuje jedną z naszych najbardziej tradycyjnych potraw – łazanki. Ale będą nieco inne od tych, które znamy, bo z oscypkiem i żurawiną, więc trochę po góralsku. Forma podania również wielu zaskoczy, ponieważ makaron i kapusta będą ułożone warstwowo, a ponadto zapieczone – podobnie jak włoska lasagne, od której zresztą nasze poczciwe łazanki wzięły nazwę. 

Na deser autorka programu upiecze ciasto czekoladowe z jabłkami. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje?
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 532. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
15
Przekąski Śledzie po litewsku

Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...

Odsłon: 10288

60 min
11
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4670

>60 min
23
60 min
5