Ewa Wachowicz radzi, jak nie marnować jedzenia

Marnowanie żywności to bardzo poważny problem, z którym mierzy się nasze społeczeństwo. W najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami kilkoma przepisami, które z pewnością ułatwią nam to zadanie.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Marnowanie jedzenia stanowi problem globalny. Badania wykazały, że co roku na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności! W Europie wyrzuca się około 100 mln ton jedzenia, w Polsce blisko dziewięć, z czego ponad dwie tony marnowane są przez gospodarstwa domowe. Polak przeciętnie wyrzuca ok. 52 kg żywności rocznie, a wartość tej żywności to nawet kilkaset złotych miesięcznie.

Produkty, które najczęściej wyrzucamy, to owoce i warzywa. Z danych wynika też, że w wiele osób marnuje świeże zioła, mięso, dania gotowe oraz różnego rodzaju dodatki.

Ewa Wachowicz postanowiła wypowiedzieć wojnę marnowaniu żywności, tworząc przepisy na potrawy, które pozwolą wam w stu procentach wykorzystać zawartość spiżarni. Latem przygotowała wiele przetworów z sezonowych warzyw i owoców, a teraz zdradza co jeszcze można z nich zrobić. Oto receptury, którymi podzieliła się z nami w 418. odcinku programu "Ewa Gotuje".

 

1. Zupa-krem z kiszonych pomidorów

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Latem pomidory są najsmaczniejsze i właśnie wtedy Ewa Wachowicz zrobiła z nich różne przetwory. Teraz gospodyni przygotowuje pyszną zupę-krem z kiszonych pomidorów. Do tej pomysłowej wersji pomidorówki wystarczy dodać kilka składników, aby zaserwować danie, które bez wątpienia zasmakuje całej rodzinie. Aby zupa była bardziej sycącą, warto podać ją z ryżem i kleksem śmietany.

 

2. Klopsy zapiekane z ziemniakami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz nie lubi marnować nie tylko jedzenia, ale również czasu. Dlatego też na obiad zaserwowała szybkie o łatwe do przyrządzenia danie jednogarnkowe. Do jego przyogotowania można wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu oraz różne rodzaje mięsa, które akurat mamy w lodówce lub zamrażarce. To również wyśmienity sposób na wykorzystanie starszych kawałków sera, które zdążyły już nieco obeschnąć i nie nadają się na kanapki.

 

3. Ciasto na oleju rzepakowym z mrożonymi borówkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy deser może zostać przygotowany w duchu zero-waste? Oczywiście, a ten przepis jest tego najlepszym dowodem. Do przygotowania tego wyjątkowo prostego ciasta ucieranego możecie wykorzystać zamrożone owoce. Świetnie także te z kompotów lub domowe konfitury. Udaje się za każdym razem.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 81

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 40

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25