Dania jednogarnkowe

Marnowanie żywności to bardzo poważny problem, z którym mierzy się nasze społeczeństwo. W najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami kilkoma przepisami, które z pewnością ułatwią nam to zadanie.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Marnowanie jedzenia stanowi problem globalny. Badania wykazały, że co roku na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności! W Europie wyrzuca się około 100 mln ton jedzenia, w Polsce blisko dziewięć, z czego ponad dwie tony marnowane są przez gospodarstwa domowe. Polak przeciętnie wyrzuca ok. 52 kg żywności rocznie, a wartość tej żywności to nawet kilkaset złotych miesięcznie.

Produkty, które najczęściej wyrzucamy, to owoce i warzywa. Z danych wynika też, że w wiele osób marnuje świeże zioła, mięso, dania gotowe oraz różnego rodzaju dodatki.

Ewa Wachowicz postanowiła wypowiedzieć wojnę marnowaniu żywności, tworząc przepisy na potrawy, które pozwolą wam w stu procentach wykorzystać zawartość spiżarni. Latem przygotowała wiele przetworów z sezonowych warzyw i owoców, a teraz zdradza co jeszcze można z nich zrobić. Oto receptury, którymi podzieliła się z nami w 418. odcinku programu "Ewa Gotuje".

 

1. Zupa-krem z kiszonych pomidorów

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Latem pomidory są najsmaczniejsze i właśnie wtedy Ewa Wachowicz zrobiła z nich różne przetwory. Teraz gospodyni przygotowuje pyszną zupę-krem z kiszonych pomidorów. Do tej pomysłowej wersji pomidorówki wystarczy dodać kilka składników, aby zaserwować danie, które bez wątpienia zasmakuje całej rodzinie. Aby zupa była bardziej sycącą, warto podać ją z ryżem i kleksem śmietany.

 

2. Klopsy zapiekane z ziemniakami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz nie lubi marnować nie tylko jedzenia, ale również czasu. Dlatego też na obiad zaserwowała szybkie o łatwe do przyrządzenia danie jednogarnkowe. Do jego przyogotowania można wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu oraz różne rodzaje mięsa, które akurat mamy w lodówce lub zamrażarce. To również wyśmienity sposób na wykorzystanie starszych kawałków sera, które zdążyły już nieco obeschnąć i nie nadają się na kanapki.

 

3. Ciasto na oleju rzepakowym z mrożonymi borówkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy deser może zostać przygotowany w duchu zero-waste? Oczywiście, a ten przepis jest tego najlepszym dowodem. Do przygotowania tego wyjątkowo prostego ciasta ucieranego możecie wykorzystać zamrożone owoce. Świetnie także te z kompotów lub domowe konfitury. Udaje się za każdym razem.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 58

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18