W przygotowaniu francuskiego dania kolejny raz pomagał Mateusz Gessler. Do zrobienia paryskiej zupy krem, niezbędne będą ziemniaki gotowane w mundurkach oraz biała część pora. Aby umyć pora, należy przekroić go wzdłuż, a następnie umyć pod bieżącą, ciepłą wodą. Do garnka szef kuchni wrzucił dużą ilość masła, a następnie podsmażył na nim pokrojonego w półplasterki pora. Mateusz dodał także sporą szczyptę soli. Kiedy por zmięknie, dorzucił pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalał wodą mineralną, tak aby zakryć składniki. Do zupy dodał także liścia laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego i gotował wszystko przez kilka minut. Po zblendowaniu zupy, Mateusz Gessler na sam koniec dodał jeszcze nieco zimnego masła.
Do zupy podano grzanki czosnkowe, które przygotowano z bagietki, a także kleks śmietany oraz natkę pietruszki.
Krem paryski z grzankami Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKrem paryski z grzankami Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejnym daniem przygotowanym w odcinku jest łosoś à la Wellington. Ewa Wachowicz zaczęła od zamarynowania ryby w soku z cytryny, soli i pieprzu. Trzy ząbki czosnku drobno pokroiła, a następnie podsmażyła go na odrobinie masła. Następnie dodała świeży szpinak, który lekko poddusiła na średnim ogniu. Do szpiku Ewa dorzuciła serek śmietankowy oraz odrobinę parmezanu. Wszystko doprawiła sola i pieprzem. Na rozłożony płat ciasta francuskiego położyła rybę oraz szpinakową masę. Na koniec zawinęła składniki w ciasto, rant dociskając widelcem, a wierzch posmarowała roztrzepanym jajkiem. Wierzch ciasta delikatnie nacięła. Rybę upiekła w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach, aż ciasto nabrało złotego koloru. Ewa Wachowicz podała łososia z sosem koperkowym.
Łosoś à la Wellington według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisŁosoś à la Wellington według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec Ewa Wachowicz przygotowała wyborny deser, czyli waniliową panna cottę z sosem malinowym. Żelatynę zalała zimną wodą i dokładnie wymieszała. Do garnka Ewa wlała szklankę mleka oraz szklankę wysokoprocentowej śmietanki, wsypała także cukier, oraz dodała ziarna i laskę wanilii. Po kilku minutach mieszania wyłączyła grzanie i wyłowiła zdrewniałą laskę waniliową. Na koniec dodała żelatynę i wszystko wymieszała do momentu, aż żelatyna się rozpuściła. Garnek wstawiła do miski z wodą i lodem, mieszała aż masa zgęstniała, a następnie przelała ja do pojemników i odstawiła do lodówki na parę godzin. Prowadząca podała deser z sosem malinowym i płatkami storczyka.
Klasyczna waniliowa panna cotta Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKlasyczna waniliowa panna cotta Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 507. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl