Dania jednogarnkowe

W 475. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprosiła widzów do swojego krakowskiego domu, w którym przygotowała szybkie i nieskomplikowane dania. Wielu osobom ich smak z pewnością przypomni proste i sycące przekąski z dawnych lat, które zawsze ekspresowo znikały z talerzy.

Ewa Wachowicz podzieliła się nowymi przepisami z widzami programu "Ewa Gotuje" / Fot. Materiały prasowe/Polsat

Po 3 tygodniach w zaśnieżonych Beskidach, Ewa Wachowicz powróciła do Krakowa, więc kolejny odcinek został nagrywany w jej domu na Woli Justowskiej. W zaciszu swojej kuchni przygotowała kilka wyjątkowo smacznych, a jednocześnie bardzo prostych dań, idealnych na każdą okazję i porę roku. W 475. odcinku programu "Ewa Gotuje", królowały swojskie smaki, którym z pewnością nikt się nie oprze. Koniecznie zapiszcie sobie poniższe przepisy, bo będziecie do nich często powracać. 

Krzątanina w kuchni rozpoczęła się od przygotowania domowego chleba bez glutenu – na białkach i siemieniu lnianym, z dodatkiem ziaren słonecznika i czarnuszki. Jeśli do tej pory przygotowanie domowego pieczywa kojarzyło wam się z trudnym i mozolnym zadaniem, ten przepis z pewnością to zmieni.

Do pieczywa autorka programu podała cebulę podsmażoną na słoninie. Właśnie taką potrawę często robiła mama Ewy i jest to jeden z ulubionych smaków jej dzieciństwa. Do zrobienia tego prostego dodatku będziecie potrzebować zaledwie 3 składników. A efekt? Przekonajcie się sami!

Kolejne danie powstało zgodnie z zasadą – proste składniki, niezwykła kompozycja. Był  to filet z kurczaka z boczniakami, zapieczony w cieście francuskim zaplecionym tak, jak zaplata się warkocz. Tak podany kurczak sprawdzi się zarówno w roli dania głównego, jak i efektownej przekąski na różnego rodzaju przyjęciach.

4. Blok czekoladowy według Ewy Wachowicz

 Blok czekoladowy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaproponowała blok czekoladowy, czyli kultowy wyrób z czasów PRL-u. Lata temu powstawał z niskiej jakości czekolady i mleka w proszku. Tymczasem jeśli użyjemy czekolady dobrej jakościowo i mleka skondensowanego,a całość naszpikujemy bakaliami, blok będzie prawdziwym hitem!

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »  

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 1979

30 min
10

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1427

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 338

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4