Pogoda w maju dopisuje, dlatego Ewa Wachowicz postanowiła uruchomić w ogrodzie swoją starą angielkę, którą wykorzystała do upieczenia głównej potrawy. Zanim jednak przeszła do gotowania pod chmurką, pokazała, jak pożywną zupą zaspokoić głód i pragnienie w gorące dni. Przygotowanie potraw zaczęła od chłodnika.
Chłodnik z awokado według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisChłodnik z awokado według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz w programie pokazywała już przepisy na chłodnik z botwinki i ogórków, zarówno tych świeżych, jak i kiszonych. Tym razem postanowiła zrobić zupę na bazie awokado. Zaczęła od przekrojenia owoców, wyciągnięcia pestek i wydrążenia miąższu ze środka. Następnie do awokado dodała sok z limonki, żeby owoce nie pociemniały oraz sporą porcję jogurtu naturalnego i szklankę bulionu. Wsypała również posiekany pęczek natki pietruszki oraz koperku. Składniki zmiksowała na gładki krem.
Chłodnik doprawiła solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Przed podaniem zupę schłodziła w lodówce. Miski z kremem udekorowała koperkiem oraz pokrojoną w kostkę rzodkiewką.
Pstrąg na kaszy owsianej z pesto według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPstrąg na kaszy owsianej z pesto według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis kliknij w zdjęcie
Po zimnym chłodniku prowadząca zaprosiła widzów na ciepły posiłek - pysznego pstrąga zapiekanego z brokułami na kaszy owsianej. Danie upiekła w ogrodzie na starej angielce, ale w domowych warunkach rybę można również upiec w tradycyjnym piekarniku lub na ruszcie.
Przygotowanie dania głównego gospodyni zaczęła od podgotowania różyczek brokułów. Warzywa wrzuciła na osolony wrzątek i gotowała przez około minutę. Następnie brokuły przełożyła do miski z lodem i wodą, żeby je zahartować. Dzięki temu zachowały one swój piękny zielony kolor. Odcedzone z nadmiaru wody brokuły doprawiła pesto z czosnku niedźwiedziego.
W kolejnym kroku Ewa Wachowicz zabrała się za kaszotto. W dużym garnku rozpuściła solidną łyżkę klarowanego masła i podsmażyła na nim cebulę na rumiany kolor. Następnie do garnka wsypała kaszę owsianą i podlała ją wywarem jarzynowym. Składniki gotowała przez kilkanaście minut, aż kasza napęczniała i wchłonęła cały bulion.
Na koniec gospodyni zajęła się złożeniem potrawy. Kaszę owsianą przełożyła do aluminiowych foremek. Na wierzch ułożyła blanszowane brokuły z pesto. Składniki przykryła płatami pstrąga, obracając je skórą do góry. Rybę posmarowała kwaśną śmietaną. Każdą foremkę owinęła folią aluminiową. Danie główne piekła na zewnątrz w szabaśniku przez około 30 minut.
Torcik z truskawkami i galaretką w palisadzie z biszkoptów według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisTorcik z truskawkami i galaretką w palisadzie z biszkoptów według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis kliknij w zdjęcie
Po obiedzie czas na deser! Ewa Wachowicz postanowiła zrobić pyszny torcik bez pieczenia z truskawkami i galaretką. Przygotowanie ciasta rozpoczęła do rozpuszczenia galaretki w gorącej wodzie. Następnie zabrała się za spód z pokruszonych herbatników i rozpuszczonego masła. Składniki wymieszała, przełożyła na dno tortownicy i schłodziła w lodówce. Letni deser nie może obyć się bez owoców, dlatego na kruchy spód gospodyni wyłożyła truskawki pokrojone w ćwiartki.
W kolejnym etapie Ewa Wachowicz wykonała krem. Słodką, wysokoprocentową śmietankę ubiła na sztywną, puszystą pianę. Do niej dodała schłodzoną, tężejącą galaretkę. Masę wyłożyła na truskawki. Ciasto wstawiła do lodówki na około godzinę. Na koniec deser udekorowała truskawkami z galaretką. Brzegi ciasta obłożyła palisadą z podłużnych biszkoptów.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »