Ewa Wachowicz stara się gotować potrawy w stylu zero waste oraz ze składników, na które akurat jest sezon. Dlatego w 481. odcinku swojego programu, postanowiła przygotować dania z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.

Przepisy Ewy Wachowicz odcinek 481 | Fot. materiały prasowe/Polsat

Dzikorosnący czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochroną. Warto zatem szukać go na lokalnych targowiskach lub tak jak Ewa, wysiać we własnym ogródku. Ta niezwykła roślina ma szereg cennych właściwości. Działa jak naturalny antybiotyk, niszczy bakterie i wirusy, dodatkowo pobudza trawienie. W związku z tym opłaca się dodawać ją do różnych potraw.

1. Podpłomyki według Ewy Wachowicz

 Podpłomyki według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Podpłomyki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz jako pierwszy przepis zaprezentowała placki z blachy z dodatkiem niedźwiedziego czosnku. Przed wiekami stanowiły one podstawę jadłospisu naszych przodków. W rodzinnym domu gospodyni tę przekąskę robiło się na cieście chlebowym, jednak świetnie sprawdzi się również to pozostałe z lepienia pierogów lub makaronu. 

Autorka programu rozpoczęła pracę od zaparzenia mąki gorącą wodą, dodała jedno jajko, posiekany czosnek niedźwiedzi i przyprawiła solą. Wszystkie składniki zagniotła na gładką masę, którą odstawiła na 20 minut. Po tym czasie odrywała kawałki i rozwałkowywała je na cienki placek. Każdy z nich smażyła na gorącej blasze z dwóch stron, bez dodatku tłuszczu. Jeśli nie dysponujecie specjalną blachą, chlebki można przygotować bez problemu na patelni.

2. Okoń morski i schab z płyty według Ewy Wachowicz

 Okoń morski i schab z płyty według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Okoń morski i schab z płyty według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako danie główne Ewa podała okonia i schab wraz z sosem jogurtowym, masłem oraz wyborną sałatką ziemniaczaną. Wszystko oczywiście z dodatkiem gwiazdy odcinka – czosnku niedźwiedziego.

Gospodyni umieściła świeże filety ryby na rozgrzanej blasze spryskanej olejem i obsypanej solą. Okonia ułożyła skórką do dołu i smażyła krótko z obu stron. Przygotowaniem schabu zajął się Adam, kolega, który od lat asystuje w kuchni u Ewy. Mięso pokroił na bardzo cienkie plasterki i tak jak gospodyni, smażył je na rozgrzanej blasze po jednej minucie z każdej story. Dzięki temu mięso wyszło chrupiące z zewnątrz, a niezwykle soczyste w środku. Dodatkowych walorów smakowych nadało mu masło z czosnkiem niedźwiedzim.

3. Pave według Ewy Wachowicz

 Pave według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pave według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz zrobiła deser na zimno rodem z Brazylii, którego sposób przygotowania przypomina włoskie Tiramisu. Pavę rozpoczęła od podgrzania słodkiej śmietanki wraz ze skondensowanym mlekiem. Następnie w szklance zimnego mleka wymieszała 3 żółtka, mąkę ryżową i cukier waniliowy. Po czym przelała do garnka ze śmietanką. Cały czas mieszając, trzymała na ogniu, do momentu, aż masa zaczęła gęstnieć.

W naczyniu żaroodpornym o wymiarach 21 × 31 cm gospodyni układała podłużne biszkopty maczane w mleku. Zalała je połową masy. Na jej wierzch wyłożyła kolejną warstwę biszkoptów i przykryła resztą masy. Górę deseru udekorowała startą gorzką czekoladą i orzechami włoskimi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

Odsłon: 11250

60 min
17
Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

Odsłon: 44688

60 min
160
Dania główne Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...

Odsłon: 182168

30 min
100
Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

Odsłon: 292

60 min
3
Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

Odsłon: 4990

30 min
9