Tydzień po Wielkanocy o godzinie 9:55 Ewa zaprezentuje przepisy kuchni resztkowej. Na pierwsze danie zaproponuje forszmak.

Fot. Polsat/materiały prasowe

Brzmi tajemniczo, a to bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle pożywna potrawa jednogarnkowa, będąca czymś w rodzaju gulaszu robionego najczęściej tuż po świętach lub jakiejś uroczystości rodzinnej, kiedy to zostaje nam sporo wędlin. 

Daniem głównym będą huevos rangeros, czyli wywodzące się z kuchni meksykańskiej jajka po farmersku. Co ciekawe – przepis Ewa przywiozła z Majorki, ale nieco go zmodyfikowała, zastępując frytki ziemniakami „z wczoraj”, a zamiast trufli używając sproszkowanych leśnych grzybów. 

Ale huevos rancheros to nie jedyny sposób na kartofle, które zostały z poprzedniego dnia, bowiem można je wykorzystać na przykład do zrobienia błyskawicznej sałatki z marynowanymi pieczarkami. I dokładnie taką sałatkę zobaczymy w programie. 

A skoro o pieczarkach mowa, to Ewa podpowie jak w prosty sposób założyć domową plantację tych grzybów.

Rzecz jasna w odcinku nie zabraknie deseru. Tym razem będzie to wyjątkowo puszysty sernik z olejem rzepakowym.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »  

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Desery Domowe lody w minutę

Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...

Odsłon: 38598

15 min
56
30 min
8
15 min
5
Ciasta Tarta z jabłkiem i figami

Łatwe ciasto do zrobienia. Cieniutki kruchy spód i bogate wnętrze. Jabłka z o...

Odsłon: 1582

>60 min
8