Ewa Wachowicz, na dzień przed Niedzielą Palmową, zaprosiła widzów do wspólnych przygotowań przed Wielkanocą. Na początku zaproponowała dość nietypowe danie, które jednak świetnie sprawdza się na świątecznym stole. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią orientalne smaki i dbają o linię, również w święta.
1. Kurczak pieczony w słodkim sosie chili według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKurczak pieczony w słodkim sosie chili według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na pierwsze danie Ewa Wachowicz przyrządziła pyszne, soczyste i lekkostrawne filety z kurczaka zapieczone w słodkim sosie chili. Warto dodać, że sos jest jednocześnie znakomitą marynatą do drobiu. Przygotowuje się go z limonki (soku i skórki), słodkiego sosu chili, sosu sojowego, oleju ryżowego i świeżo zmielonego pieprzu. Wystarczy tylko przeciąć filety na pół (na cieńsze plastry) i dokładnie pokryć marynatą.
Upieczone w piekarniku danie wystarczy udekorować cienko pokrojoną papryką, prażonym sezamem, szczypiorkiem i kolendrą. Najlepiej smakuje podane z ryżem z ananasem oraz brokułami.
2. Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPolonezy schabowe według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne prowadząca program „Ewa Gotuje" wybrała już bardziej tradycyjną potrawę, czyli polonezy schabowe. To po prostu roladki wieprzowe z nadzieniem pieczarkowym, które również można podać gościom na uroczysty wielkanocny obiad. Na patelni gospodyni przyrządziła farsz - rozpuściła klarowane masło, na którym zarumieniła pokrojone cebulę i pieczarki. Doprawiła do smaku przyprawami i przecierem pomidorowym.
Przed przygotowaniem wieprzowiny, Ewa Wachowicz doradziła, żeby zawsze kupować tę o ciemniejszym kolorze, ponieważ jasną łatwiej przesuszyć podczas obróbki cieplnej. Prowadząca pokroiła mięso na plastry, rozbiła jak na kotlety, doprawiła i położyła na wierzch po łyżce farszu. Następnie zwinęła w roladki i obtoczyła w mące. Smażyła na rozgrzanym tłuszczu (łączeniami do dołu), aż do zbrązowienia.
Gdy danie główne było już gotowe, Ewa Wachowicz przedstawiła widzom kucharza Adama Kucalę, który należy do zespołu kulinarnego programu. Wraz z pomocnikiem pokazała, jak przygotować domową białą kiełbasę. Odpowiednie doprawienie to podstawa!
3. Makowiec z kratką według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisMakowiec z kratką według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser autorka programu podała pyszny makowiec na kruchym spodzie, który przyozdobiła kratką z kruchego ciasta. Na początku przygotowała ciasto i podzieliła je na dwie części. Jedną z nich wstępnie podpiekła. Potem zabrała się za zrobienie masy makowej z rodzynkami. Nadzienie wyszło niezwykle puszyste dzięki dodatkowi ubitych na sztywno białek.
Na podpieczony spód Ewa Wachowicz wysypała kaszę mannę, aby ta wchłonęła nadmiar wilgoci z masy. Z pozostałego, surowego ciasta wycięła paski, które ułożyła na makowej masie tak, aby powstała kratka. Makowiec wstawiła do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Całość polała odrobiną lukru.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »