Dania jednogarnkowe

W 476. odcinku programu kulinarnego „Ewa Gotuje" ruszyły przygotowania do Wielkanocy. Prowadząca przyrządziła trzy wyśmienite potrawy, które świetnie sprawdzą się na świątecznym stole oraz pokazała widzom, jak zrobić domową białą kiełbasę. Zainspiruj się najnowszymi przepisami Ewy Wachowicz.

Ewa Wachowicz - przepisy na Wielkanoc | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz, na dzień przed Niedzielą Palmową, zaprosiła widzów do wspólnych przygotowań przed Wielkanocą. Na początku zaproponowała dość nietypowe danie, które jednak świetnie sprawdza się na świątecznym stole. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią orientalne smaki i dbają o linię, również w święta.

1. Kurczak pieczony w słodkim sosie chili według Ewy Wachowicz

 Kurczak pieczony w słodkim sosie chili według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kurczak pieczony w słodkim sosie chili według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz przyrządziła pyszne, soczyste i lekkostrawne filety z kurczaka zapieczone w słodkim sosie chili. Warto dodać, że sos jest jednocześnie znakomitą marynatą do drobiu. Przygotowuje się go z limonki (soku i skórki), słodkiego sosu chili, sosu sojowego, oleju ryżowego i świeżo zmielonego pieprzu. Wystarczy tylko przeciąć filety na pół (na cieńsze plastry) i dokładnie pokryć marynatą.

Upieczone w piekarniku danie wystarczy udekorować cienko pokrojoną papryką, prażonym sezamem, szczypiorkiem i kolendrą. Najlepiej smakuje podane z ryżem z ananasem oraz brokułami. 

2. Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz

 Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne prowadząca program „Ewa Gotuje" wybrała już bardziej tradycyjną potrawę, czyli polonezy schabowe. To po prostu roladki wieprzowe z nadzieniem pieczarkowym, które również można podać gościom na uroczysty wielkanocny obiad. Na patelni gospodyni przyrządziła farsz - rozpuściła klarowane masło, na którym zarumieniła pokrojone cebulę i pieczarki. Doprawiła do smaku przyprawami i przecierem pomidorowym.

Przed przygotowaniem wieprzowiny, Ewa Wachowicz doradziła, żeby zawsze kupować tę o ciemniejszym kolorze, ponieważ jasną łatwiej przesuszyć podczas obróbki cieplnej. Prowadząca pokroiła mięso na plastry, rozbiła jak na kotlety, doprawiła i położyła na wierzch po łyżce farszu. Następnie zwinęła w roladki i obtoczyła w mące. Smażyła na rozgrzanym tłuszczu (łączeniami do dołu), aż do zbrązowienia. 

Gdy danie główne było już gotowe, Ewa Wachowicz przedstawiła widzom kucharza Adama Kucalę, który należy do zespołu kulinarnego programu. Wraz z pomocnikiem pokazała, jak przygotować domową białą kiełbasę. Odpowiednie doprawienie to podstawa!

3. Makowiec z kratką według Ewy Wachowicz

 Makowiec z kratką według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Makowiec z kratką według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser autorka programu podała pyszny makowiec na kruchym spodzie, który przyozdobiła kratką z kruchego ciasta. Na początku przygotowała ciasto i podzieliła je na dwie części. Jedną z nich wstępnie podpiekła. Potem zabrała się za zrobienie masy makowej z rodzynkami. Nadzienie wyszło niezwykle puszyste dzięki dodatkowi ubitych na sztywno białek.

Na podpieczony spód Ewa Wachowicz wysypała kaszę mannę, aby ta wchłonęła nadmiar wilgoci z masy. Z pozostałego, surowego ciasta wycięła paski, które ułożyła na makowej masie tak, aby powstała kratka. Makowiec wstawiła do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Całość polała odrobiną lukru.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »  

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 2013

30 min
11

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1456

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 347

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4