Skandynawska uczta u Ewy Wachowicz

Ulubiony program kulinarny Polaków powrócił na antenę Polsatu. W pierwszym odcinku nowej serii "Ewa gotuje" wspólnie z Ewą Wachowicz odkrywaliśmy smaki Skandynawii.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po kilku bezśnieżnych zimach w połowie stycznia zaczęło wreszcie porządnie sypać i w całym kraju zrobiło się biało. W górach tego śniegu napadało naprawdę dużo, więc wiosenna seria programu „Ewa gotuje" wystartowała odcinkiem nagranym w przepięknej, zimowej scenerii.

Ponieważ autorka programu zaczęła biegać na nartach, w pierwszej kolejności zaprosiła widzów na kuchnię półwyspu skandynawskiego - bo jak wiadomo to właśnie Skandynawia uznawana jest za kolebkę współczesnego narciarstwa.

W pierwszym odcinku najnowszej serii programu "Ewa gotuje" gospodyni zaprosiła nas na iście nordycki obiad, który w chłodne, zimowo-wiosenne dni rozgrzeje nie tylko mieszkańców mroźnej Skandynawii.

W kuchni tego regionu królują owoce morza, jednak na tamtejsze stoły trafia również sporo mięs i warzyw. Co więcej, serwuje się tam również wyśmienite desery. A co łączy te wszystkie potrawy? Większość z nich jest bardzo łatwa do zrobienia i nie zabiera zbyt wiele czasu. Dodatkowo, bardzo często sięga się po składniki tanie i łatwo dostępne także w Polsce. Nic więc dziwnego, że kuchnia skandynawska zaczyna święcić triumfy nad Wisłą - w końcu łączy nam zamiłowanie do dobrej kuchni.

Masz ochotę przygotować nordycką ucztę dla swoich bliskich? Oto przepisy, którymi podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.

 

1. Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początek Ewa ugotowała fińską zupę z pora i łososia - "lohikeitto", po szwedzku nazywaną "laks soppa". Polskim akcentem stał się rodzimy którą wzbogaci rodzimym pstrągiem z lokalnych stawów rybnych.

 

2. Pokusa Janssona

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten przepis miał zostać wymyślony przez słynnego, szwedzkiego kompozytora Pehra Adolfa Janssona, który pewnego dnia został zaskoczony przez niezapowiedzianych gości. W efekcie kulinarnego eksperymentu powstała zapiekanka, którą jego rodacy zajadają się do dziś.

 

3. Zapiekanka po szwedzku

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała szwedzką zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem w sosie curry. Niech was nie zdziwi obecność tej egzotycznej przyprawy - Szwedzi pokochali jej smak i bardzo często wykorzystują ją do przygotowania śledzi, sosów i marynat.

 

4. Norweski przysmak jabłkowy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie Ewa Wachowicz zaprosiła nas na deser, który powstał z tego, co skandynawskie gospodynie zawsze mają pod ręką - jabłek, śmietany i masła i bułki tartej. Wystarczy kilkanaście minut pracy, a efekt jest zachwycający.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 102

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 45

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25