Fot. materiały prasowe/Polsat
Po kilku bezśnieżnych zimach w połowie stycznia zaczęło wreszcie porządnie sypać i w całym kraju zrobiło się biało. W górach tego śniegu napadało naprawdę dużo, więc wiosenna seria programu „Ewa gotuje" wystartowała odcinkiem nagranym w przepięknej, zimowej scenerii.
Ponieważ autorka programu zaczęła biegać na nartach, w pierwszej kolejności zaprosiła widzów na kuchnię półwyspu skandynawskiego - bo jak wiadomo to właśnie Skandynawia uznawana jest za kolebkę współczesnego narciarstwa.
W pierwszym odcinku najnowszej serii programu "Ewa gotuje" gospodyni zaprosiła nas na iście nordycki obiad, który w chłodne, zimowo-wiosenne dni rozgrzeje nie tylko mieszkańców mroźnej Skandynawii.
W kuchni tego regionu królują owoce morza, jednak na tamtejsze stoły trafia również sporo mięs i warzyw. Co więcej, serwuje się tam również wyśmienite desery. A co łączy te wszystkie potrawy? Większość z nich jest bardzo łatwa do zrobienia i nie zabiera zbyt wiele czasu. Dodatkowo, bardzo często sięga się po składniki tanie i łatwo dostępne także w Polsce. Nic więc dziwnego, że kuchnia skandynawska zaczyna święcić triumfy nad Wisłą - w końcu łączy nam zamiłowanie do dobrej kuchni.
Masz ochotę przygotować nordycką ucztę dla swoich bliskich? Oto przepisy, którymi podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.
1. Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na początek Ewa ugotowała fińską zupę z pora i łososia - "lohikeitto", po szwedzku nazywaną "laks soppa". Polskim akcentem stał się rodzimy którą wzbogaci rodzimym pstrągiem z lokalnych stawów rybnych.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ten przepis miał zostać wymyślony przez słynnego, szwedzkiego kompozytora Pehra Adolfa Janssona, który pewnego dnia został zaskoczony przez niezapowiedzianych gości. W efekcie kulinarnego eksperymentu powstała zapiekanka, którą jego rodacy zajadają się do dziś.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała szwedzką zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem w sosie curry. Niech was nie zdziwi obecność tej egzotycznej przyprawy - Szwedzi pokochali jej smak i bardzo często wykorzystują ją do przygotowania śledzi, sosów i marynat.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po obiedzie Ewa Wachowicz zaprosiła nas na deser, który powstał z tego, co skandynawskie gospodynie zawsze mają pod ręką - jabłek, śmietany i masła i bułki tartej. Wystarczy kilkanaście minut pracy, a efekt jest zachwycający.