Skandynawska uczta u Ewy Wachowicz

Ulubiony program kulinarny Polaków powrócił na antenę Polsatu. W pierwszym odcinku nowej serii "Ewa gotuje" wspólnie z Ewą Wachowicz odkrywaliśmy smaki Skandynawii.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po kilku bezśnieżnych zimach w połowie stycznia zaczęło wreszcie porządnie sypać i w całym kraju zrobiło się biało. W górach tego śniegu napadało naprawdę dużo, więc wiosenna seria programu „Ewa gotuje" wystartowała odcinkiem nagranym w przepięknej, zimowej scenerii.

Ponieważ autorka programu zaczęła biegać na nartach, w pierwszej kolejności zaprosiła widzów na kuchnię półwyspu skandynawskiego - bo jak wiadomo to właśnie Skandynawia uznawana jest za kolebkę współczesnego narciarstwa.

W pierwszym odcinku najnowszej serii programu "Ewa gotuje" gospodyni zaprosiła nas na iście nordycki obiad, który w chłodne, zimowo-wiosenne dni rozgrzeje nie tylko mieszkańców mroźnej Skandynawii.

W kuchni tego regionu królują owoce morza, jednak na tamtejsze stoły trafia również sporo mięs i warzyw. Co więcej, serwuje się tam również wyśmienite desery. A co łączy te wszystkie potrawy? Większość z nich jest bardzo łatwa do zrobienia i nie zabiera zbyt wiele czasu. Dodatkowo, bardzo często sięga się po składniki tanie i łatwo dostępne także w Polsce. Nic więc dziwnego, że kuchnia skandynawska zaczyna święcić triumfy nad Wisłą - w końcu łączy nam zamiłowanie do dobrej kuchni.

Masz ochotę przygotować nordycką ucztę dla swoich bliskich? Oto przepisy, którymi podzieliła się z nami Ewa Wachowicz.

 

1. Lohikeitto, czyli fińska zupa rybna

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początek Ewa ugotowała fińską zupę z pora i łososia - "lohikeitto", po szwedzku nazywaną "laks soppa". Polskim akcentem stał się rodzimy którą wzbogaci rodzimym pstrągiem z lokalnych stawów rybnych.

 

2. Pokusa Janssona

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten przepis miał zostać wymyślony przez słynnego, szwedzkiego kompozytora Pehra Adolfa Janssona, który pewnego dnia został zaskoczony przez niezapowiedzianych gości. W efekcie kulinarnego eksperymentu powstała zapiekanka, którą jego rodacy zajadają się do dziś.

 

3. Zapiekanka po szwedzku

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała szwedzką zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem w sosie curry. Niech was nie zdziwi obecność tej egzotycznej przyprawy - Szwedzi pokochali jej smak i bardzo często wykorzystują ją do przygotowania śledzi, sosów i marynat.

 

4. Norweski przysmak jabłkowy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie Ewa Wachowicz zaprosiła nas na deser, który powstał z tego, co skandynawskie gospodynie zawsze mają pod ręką - jabłek, śmietany i masła i bułki tartej. Wystarczy kilkanaście minut pracy, a efekt jest zachwycający.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Dodatki Masełko bazyliowe

Masło cudownie smakuje z pieczoną rybą lub kurczakiem

Odsłon: 149

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0