Smacznie i prosto, czyli obiad według Ewy Wachowicz

Tym razem Ewa Wachowicz podpowiedziała nam, w jaki sposób zamienić kilka prostych składników w smaczny i pożywny obiad. Przetestujcie te przepisy, a nie pożałujecie.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Czy przygotowanie eleganckiego obiadu musi być trudne i pracochłonne? Nic z tych rzeczy! W ostatnim odcinku programu "Ewa Gotuje" mogliśmy poznać kilka sprawdzonych przepisów na proste, ale efektowne potrawy, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Bez zbędnych udziwnień i trudno dostępnych składników. Gwarantujemy, że zasmakują całej rodzinie.
Chcesz zaskoczyć bliskich takimi daniami? Oto przepisy z 406. odcinka programu "Ewa Gotuje".

 

1. Zupa kalafiorowa z makaronem grysikowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako pierwszą, Ewa Wachowicz ugotowała lekką zupę z domowymi kluseczkami z kaszy manny, czyli ścieranym na tarce - bezpośrednio do zupy - makaronem grysikowym. Kalafior w tym wydaniu jest wyjątkowo delikatny i zachowuje pełnię swoich właściwości.

 

2. Filet z kurczaka w boczku

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym były filety z kurczaka smażone w plastrach boczku, z winnym rozmarynowo-cytrynowym sosem. Gospodyni programu po raz kolejny udowodniła nam, że kilka prostych składników można w bardzo prosty sposób zamienić w elegancki obiad.

 

 

3. Gruszki w syropie

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie Ewa Wachowicz przygotowała gruszki w syropie cukrowym. Te owoce jesienią smakują najlepiej, wtedy trzeba zamknąć je w słoiku, aby mieć pyszny dodatek do deserów w zimie! Kora cynamonu, laska wanilii oraz goździki nadadzą im wspaniałego aromatu.

 

4. Bułeczki scones

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie czas na coś słodkiego. Na deser gospodyni zrobiła popularne w Wielkiej Brytanii bułeczki z rodzynkami, które tradycyjnie podaje się do popołudniowej herbaty. Receptura jest bardzo prosta i wystarczy kilka składników

 

W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz zdradzi przepis na pyszne ziemniaki. Zobacz!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 112

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 54

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3