Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Smacznie i prosto, czyli obiad według Ewy Wachowicz

Tym razem Ewa Wachowicz podpowiedziała nam, w jaki sposób zamienić kilka prostych składników w smaczny i pożywny obiad. Przetestujcie te przepisy, a nie pożałujecie.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Czy przygotowanie eleganckiego obiadu musi być trudne i pracochłonne? Nic z tych rzeczy! W ostatnim odcinku programu "Ewa Gotuje" mogliśmy poznać kilka sprawdzonych przepisów na proste, ale efektowne potrawy, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Bez zbędnych udziwnień i trudno dostępnych składników. Gwarantujemy, że zasmakują całej rodzinie.
Chcesz zaskoczyć bliskich takimi daniami? Oto przepisy z 406. odcinka programu "Ewa Gotuje".

 

1. Zupa kalafiorowa z makaronem grysikowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako pierwszą, Ewa Wachowicz ugotowała lekką zupę z domowymi kluseczkami z kaszy manny, czyli ścieranym na tarce - bezpośrednio do zupy - makaronem grysikowym. Kalafior w tym wydaniu jest wyjątkowo delikatny i zachowuje pełnię swoich właściwości.

 

2. Filet z kurczaka w boczku

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym były filety z kurczaka smażone w plastrach boczku, z winnym rozmarynowo-cytrynowym sosem. Gospodyni programu po raz kolejny udowodniła nam, że kilka prostych składników można w bardzo prosty sposób zamienić w elegancki obiad.

 

 

3. Gruszki w syropie

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie Ewa Wachowicz przygotowała gruszki w syropie cukrowym. Te owoce jesienią smakują najlepiej, wtedy trzeba zamknąć je w słoiku, aby mieć pyszny dodatek do deserów w zimie! Kora cynamonu, laska wanilii oraz goździki nadadzą im wspaniałego aromatu.

 

4. Bułeczki scones

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie czas na coś słodkiego. Na deser gospodyni zrobiła popularne w Wielkiej Brytanii bułeczki z rodzynkami, które tradycyjnie podaje się do popołudniowej herbaty. Receptura jest bardzo prosta i wystarczy kilka składników

 

W kolejnym odcinku Ewa Wachowicz zdradzi przepis na pyszne ziemniaki. Zobacz!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pasztet z warzyw z rosołu

Po każdym rosole zawsze zostaje nadmiar składników, które raczej w zupie nie...

Odsłon: 135

60 min
0
>60 min
3
30 min
84

Polecane artykuły

Informacje Czerymoja – owoc idealny dla odchudzających się. Co z niego zrobić?

Czy słyszałeś o takim owocu jak czerymoja? Jak wykorzystać ten przysmak w kuchni i przede wszystkim – jakie ma wartości odżywcze? Czerymoja z pewno...

0
Wideo Letnia zupa z żółtej fasolki szparagowej

Sezon na żółtą fasolkę szparagową trwa krótko, dlatego należy go w pełni wykorzystać. Żółta fasolka zawiera witaminę C i A, beta-karoten oraz ma wł...

0
Informacje Kawa z tym popularnym napojem daje nie tylko orzeźwienie. Jak ją przyrządzić?

Wszyscy miłośnicy kawy powinni znać jej orzeźwiającą, letnią odsłonę. Oryginalny przepis na espresso tonic jest prosty i wymaga tylko trzech składn...

0
Informacje Czym zabielać zupę? Magda Gessler twierdzi, że tylko tym produktem

Domowa zupa warzywna to doskonały pomysł na zdrowy i lekkostrawny obiad. Co ciekawe jeden składnik dodawany do zupy może być powodem do kulinarnych...

0