Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Śródziemnomorska kuchnia w programie Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku nowego sezonu programu „Ewa gotuje”, gospodyni zabrała nas w kulinarną podróż do Portugalii i Hiszpanii. Pokazała krok po kroku, jak przygotować „zieloną zupę”, gulasz fricando i nietuzinkowe ciasto z… korzenia pietruszki.

Fot. Materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz ma przydomową szklarnię, w której zaczęła hodować boczniaki, jednak nie nadawały się one jeszcze do użycia w kuchni. Na szczęście prowadząca ma zawsze pod ręką zapas suszonych grzybów, które przydały się do przyrządzenia drugiego dania – gulaszu fricando. W szklarni ma również pod dostatkiem świeżych ziół, w tym także pietruszkę - natka posłużyła do jego dekoracji.

Na pierwsze danie gospodyni zaproponowała rozgrzewająca zupę caldo verde. Ewa miała okazję jeść ją w różnych miejscach i odsłonach, jednak zawsze w smaku przypominała jej naszą kartoflankę.

1. Caldo verde według Ewy Wachowicz

 Caldo verde według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić caldo verde? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prowadząca w garnku umieściła cebulę, następnie dodała do niej czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystkie warzywa podsmażała chwilkę, aby jeszcze bardziej wydobyć ich smak i aromat, po czym zalała je wywarem jarzynowym.

Do zupy, Ewa dodała paprykową kiełbasę chorizo, którą wcześniej zrumieniła na patelni. Wystarczy kilka plastrów, aby potrawa nabrała charakterystycznej, lekko pikantnej nuty.

Gdy ziemniaki zmiękły, do garnka trafił jarmuż (choć w oryginalnym przepisie używa się czarnej kapusty) i dwie łyżki przecieru pomidorowego. Ewa poradziła, aby nie gotować zupy zbyt długo, inaczej jarmuż ściemnieje.

2. Fricando według Ewy Wachowicz

 Fricando według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić fricando? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na drugie danie gospodyni zaserwowała kataloński przysmak – gulasz fricando. Jego przygotowanie rozpoczęła od pokrojenia cielęciny w plastry. Następnie każdy z kawałków oprószyła solą, obtoczyła w mące i przesmażyła na gorącym tłuszczu. Na tej samej patelni zeszkliła cebulę i dodała czosnek. Gdy warzywa się zrumieniły, trafiły do nich pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki, suszone grzyby.

Gdy wszystko zaczęło lekko bulgotać, Ewa dodała kieliszek białego wina, przyprawy i podsmażone wcześniej plastry cielęciny. Na sam koniec dodała prażone orzeszki. Tradycyjnie, danie to podaje się z frytkami, jednak prowadząca postanowiła zamienić je na kromki chleba.

3. Syrop na ból gardła według Ewy Wachowicz

 Syrop na ból gardła według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić syrop na ból gardła? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wreszcie dotarła do nas długo wyczekiwana wiosna. Jednak wciąż poranki są bardzo zimne, a popołudnia ciepłe, przez co łatwo się przeziębić. Dlatego też, gospodyni podzieliła się znakomitym przepisem na domowy syrop, który zażywany regularnie, wzmocni naszą odporność.

4. Ciasto pietruszkowe z kremem śmietankowym według Ewy Wachowicz

 Ciasto pietruszkowe z kremem śmietankowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić ciasto pietruszkowe? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaproponowała przepyszne ucierane ciasto, jednak dobór składników mocno zaskakuje! Do przygotowania wypieku gospodyni użyła 300 g korzenia pietruszki, imbiru, skórki z cytryny, jajek, cukru i oleju rzepakowego. Zamiast bułki tartej do wysypania blaszki, sięgnęła po pokruszone płatki kukurydziane. Ciasto wyszło słodkie i wilgotne. Koniecznie skorzystajcie z tego pomysłu, warto!

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Powidła śliwkowe bez mieszania

Przedstawiam przepis na pyszne powidła śliwkowe bez mieszania. Te powidła rob...

Odsłon: 225

>60 min
2
30 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Chleb żytni na zakwasie bez drożdży

Ten chleb, łatwy jest do upieczenia, ale czasochłonny bo taki musi być chleb...

Odsłon: 242

>60 min
2

Polecane artykuły

Wideo Makaron zapiekany z bakłażanem i pomidorami

Wypróbuj przepis inspirowany włoskimi smakami. Makaron zapiekany z bakłażanem i pomidorami to doskonały pomysł na smaczny obiad. Dodatek czosnku, c...

0
Informacje Nie wyrzucaj skórki arbuza. Możesz z niej wyczarować wiele pyszności

Nic tak nie smakuje, jak soczysty arbuz w letni, upalny dzień. Jedzenie tego owocu to świetny sposób na nawodnienie oraz dostarczenie organizmowi w...

0
Informacje Niebezpieczny jad kiełbasiany w domowych przetworach? Uważaj, gdy je robisz

Czy wiesz, jak powstaje jad kiełbasiany i że może on skrywać się też w domowych przetworach? Przy ich robieniu koniecznie uważaj, bo jego spożycie...

0
Informacje Pestki słonecznika – nietypowe wykorzystanie w kuchni

Pestki słonecznika to pyszny dodatek, np. do sałatki. Zajadamy je też jako zdrową przekąskę. Dowiedz się, jakie właściwości mają pestki słonecznika...

0