Fot. materiały prasowe/Polsat
Zgodnie z polską tradycją w drugi dzień świat Bożego Narodzenia idziemy w gości albo przyjmujemy gości. Domowa atmosfera i smaczne jedzenie sprzyjają rodzinnym spotkaniom, chociaż w tym roku w wyjątkowo małym gronie. A co Ewa Wachowicz przygotowała dla swoich gości?
1.Sałatka warstwowa z domowym majonezem i śledziem
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na śniadanie prowadząca podała warstwową sałatkę śledziową z własnoręcznie zrobionym majonezem. Jak się okazuje, ten słynny sos z Mahon jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka składników: jajka, ocet winny biały lub jabłkowy, szczypta cukru, sól oraz olej rzepakowy. By podkręcić smak majonezu warto dodać musztardę, wybierzcie taką, jaką lubicie najbardziej.
Do złożenia warstwowej sałatki będziecie potrzebowali: śledzie, sos z cytryny, cebula, majonez doprawiony kurkumą i białym pieprzem, czerwone buraczki ze świątecznego zakwasu, gotowane ziemniaki, kiszone ogórki, kozi ser i mięta do dekoracji. Potrawę możecie podać w dużej misce lub słoiku.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejnym świątecznym daniem Ewy Wachowicz była staropolska zupa orzechowa. Do tej potrawy będziecie potrzebować: rosół wołowy lub drobiowy, orzechy włoskie, świeży imbir, żółtka jajek, mąkę ziemniaczaną, słodką śmietankę, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i kolorowy pieprz. Pyszną świąteczną zupę orzechową gospodyni podała z bagietką, uprażonymi orzechami i kiełkami rzodkiewki.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Głównym daniem był pieczony schab podany z mleczno-cebulową pianką. Składniki do przygotowania potrawy to: schab, czosnek, sól, pieprz, musztarda, cebula, wywar wołowy, mleko, goździki, ziele angielskie, listek laurowy. Gospodyni najpierw marynowała mięso przez kilka godzin w lodówce, potem zalała przygotowanym na bazie bulionu i mleka, gorącym wywarem z przyprawami. Schab trafił do piekarnika na półtorej godziny. Gotowe mięso z mleczno-cebulowym sosem Ewa Wachowicz podała z gotowanymi ziemniakami, ćwikłą i kiszonym jabłkiem.
4. Tort makowy z brzoskwiniami
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na świąteczny deser prowadząca zaserwowała swoim gościom tort makowy z brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta potrzebne są: moczony przez noc we wrzątku i dwukrotnie zmielony mak, żółtka jajek, cukier, kasza manna, bułka tarta, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i sztywna piana ze szczyptą soli z białek jaj. A do masy: serek mascarpone, cukier puder, miąższ z laski wanilii, ubita wysokoprocentowa słodka śmietana oraz pokrojone brzoskwinie z puszki. Z kolei do przygotowania ponczu na makowe blaty: mocna herbata, sok z cytryny i rum. Tort udekorowała startą gorzką czekoladą oraz wianuszkiem drobno pokrojonych brzoskwiń.
Zobacz, co Ewa Wachowicz ugotuje w kolejnym odcinku programu. Kliknij!