E-book Wielkanoc

Świąteczne potrawy u Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje", Ewa Wachowicz zdradziła jakie potrawy podaje swoim bliskim w drugi dzień świąt. Na stole pojawiła się sałatka śledziowa, zupa orzechowa, pieczony schab i tort makowy.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Zgodnie z polską tradycją w drugi dzień świat Bożego Narodzenia idziemy w gości albo przyjmujemy gości. Domowa atmosfera i smaczne jedzenie sprzyjają rodzinnym spotkaniom, chociaż w tym roku w wyjątkowo małym gronie. A co Ewa Wachowicz przygotowała dla swoich gości?

1.Sałatka warstwowa z domowym majonezem i śledziem

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na śniadanie prowadząca podała warstwową sałatkę śledziową z własnoręcznie zrobionym majonezem. Jak się okazuje, ten słynny sos z Mahon jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka składników: jajka, ocet winny biały lub jabłkowy, szczypta cukru, sól oraz olej rzepakowy. By podkręcić smak majonezu warto dodać musztardę, wybierzcie taką, jaką lubicie najbardziej.

Do złożenia warstwowej sałatki będziecie potrzebowali: śledzie, sos z cytryny, cebula, majonez doprawiony kurkumą i białym pieprzem, czerwone buraczki ze świątecznego zakwasu, gotowane ziemniaki, kiszone ogórki, kozi ser i mięta do dekoracji. Potrawę możecie podać w dużej misce lub słoiku.

2. Zupa orzechowa

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym świątecznym daniem Ewy Wachowicz była staropolska zupa orzechowa. Do tej potrawy będziecie potrzebować: rosół wołowy lub drobiowy, orzechy włoskie, świeży imbir, żółtka jajek, mąkę ziemniaczaną, słodką śmietankę, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i kolorowy pieprz. Pyszną świąteczną zupę orzechową gospodyni podała z bagietką, uprażonymi orzechami i kiełkami rzodkiewki.

3. Schab pieczony w mleku

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Głównym daniem był pieczony schab podany z mleczno-cebulową pianką. Składniki do przygotowania potrawy to: schab, czosnek, sól, pieprz, musztarda, cebula, wywar wołowy, mleko, goździki, ziele angielskie, listek laurowy. Gospodyni najpierw marynowała mięso przez kilka godzin w lodówce, potem zalała przygotowanym na bazie bulionu i mleka, gorącym wywarem z przyprawami. Schab trafił do piekarnika na półtorej godziny. Gotowe mięso z mleczno-cebulowym sosem Ewa Wachowicz podała z gotowanymi ziemniakami, ćwikłą i kiszonym jabłkiem.

4. Tort makowy z brzoskwiniami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na świąteczny deser prowadząca zaserwowała swoim gościom tort makowy z brzoskwiniami. Do przygotowania ciasta potrzebne są: moczony przez noc we wrzątku i dwukrotnie zmielony mak, żółtka jajek, cukier, kasza manna, bułka tarta, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i sztywna piana ze szczyptą soli z białek jaj. A do masy: serek mascarpone, cukier puder, miąższ z laski wanilii, ubita wysokoprocentowa słodka śmietana oraz pokrojone brzoskwinie z puszki. Z kolei do przygotowania ponczu na makowe blaty: mocna herbata, sok z cytryny i rum. Tort udekorowała startą gorzką czekoladą oraz wianuszkiem drobno pokrojonych brzoskwiń.

 

Zobacz, co Ewa Wachowicz ugotuje w kolejnym odcinku programu. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa chrzanowa

Pyszna, pożywna zupa chrzanowa idealna na Wielkanoc :) Gęsta, wyrazista w sma...

Odsłon: 427

30 min
6
Dodatki Sos do sałatki gyros

Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...

Odsłon: 3434

15 min
2
Desery Drożdżówki z rabarbarem

Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...

Odsłon: 133

>60 min
4
Desery Babeczki z kremem i owocami

Babeczki z kremem i owocami bazują na kruchym spodzie oraz dodatku skórki z c...

Odsłon: 409

60 min
3
Desery Tradycyjny kujawiok

Kujawiok to puszysta baba drożdżowa, posypana cukrem pudrem lub polana białym...

Odsłon: 447

>60 min
2
Zupy Żurek siostry Anastazji

Żurek siostry Anastazji powstaje ze stosunkowo prostego przepisu, który bez t...

Odsłon: 2276

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Przepisy na najlepsze farsze do jajek

Wielkanoc i jajka to tradycja oraz nierozerwalne połączenie. Warto dla swoich gości przygotować najlepsze przepisy, jakie tylko mogą być. Przygotow...

8
Informacje Surowa czy parzona? Którą białą kiełbasę wybrać do żurku?

Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni, a kiełbasa biała jest jednym z jej nieodłącznych składników. Jednak wybór odpowiedniej...

3
Informacje Sprytne porady, by świąteczne dania smakowały idealnie

Trwają przygotowania do Wielkanocy. Jak ułatwić sobie pracę i sprawić, by dania smakowały wspaniale? Co zrobić, by skorupki jaj nie pękały w trakci...

1
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Kurczak pieczony w sosie chili, polonezy schabowe, makowiec, biała kiełbasa

Widzowie z niecierpliwością czekają na 476 odcinek programu „Ewa Gotuje". Już w najbliższą sobotę 1 kwietnia o godz. 10:10 w telewizji Polsat Ewa W...

0