Fot. materiały prasowe/Polsat
W kuchni Ewy Wachowicz nie może zabraknąć zdrowych i pożywnych dań inspirowanych jej podróżami - zarówno tymi bliskimi, jak i bardzo dalekimi. Gospodyni programu podzieliła się z nami pomysłem na oczyszczające danie, przyrządzone zgodnie z zasadami hinduskiej Ajurwedy. Dodatkowo, mogliśmy poznać kilka receptur na nietypowe kiszonki oraz doskonały pomysł na aromatyczne, pieczone pierożki, które sprawdzą się zarówno w roli przekąski, jak i dania głównego. Oczywiście, nie mogło zabraknąć deseru. Tym razem Ewa zaserwowała nieco zdrowszą wersję ulubionego ciasta Polaków - sernika z wiśniami.
Chcesz zaskoczyć bliskich takimi daniami? Oto przepisy z 404. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na początek Ewa Wachowicz przyrządziła hinduską potrawę o nazwie kiczeri, która wedle znawców Ajurwedy zapewnia oczyszczenie organizmu. Dwie godziny przed rozpoczęciem gotowania, ryż i fasolę mung trzeba namoczyć w wodzie. Potem do garnka trafiają: odcedzony ryż i fasola, woda i sól do smaku. Na patelni podsmażamy przyprawy na klarowanym maśle: kumin, kurkumę, świeżo starty imbir, utłuczony w moździerzu goździk, ziarenka kardamonu i dodajemy do ryżu z fasolą mung. Na gotowe danie kładziemy świeżą kolendrę. Kiczeri jest niesamowicie zdrowe, odżywcze i lekkostrawne.
2. Pierogi drożdżowe z kurczakiem
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po kulinarnym detoksie Ewa Wachowicz sięgnęła po sprawdzoną recepturę na pieczone pierogi drożdżowe, faszerowane pikantnymi kawałkami kurczaka z warzywami. Gospodyni dostała ten przepis od znajomej z Zagórza. Do tak zrobionych pierogów idealnie pasuje sos z jogurtu z miętą i czosnkiem, doprawiony do smaku solą i pieprzem.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz pokaże, jak zrobić nietypową kiszonkę, bo z kaszy gryczanej i czosnku. Z takiej ukiszonej kaszy można zrobić bardzo smaczne kotlety. Do słoika wsypujemy na przemian niepaloną kaszę gryczaną oraz czosnek pokrojony w plasterki i zalewamy przegotowaną letnią wodą.
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser Ewa Wachowicz zaproponowała bardzo ciekawy bezglutenowy sernik jaglany z wiśniami, na orzechowym spodzie. Wbrew pozorom, przygotowanie takiego efektownego ciasta wcale nie jest trudne i powinni poradzić sobie z nim nawet kuchenni laicy. Co bardzo ważne, ten sernik nie wymaga pieczenia, więc macie pewność, że zawsze się uda.