Najlepsze przepisy na dania z dyni

Wegetariańskie potrawy według Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku ulubionego programu kulinarnego Polaków – „Ewa gotuje”, gospodyni podzieliła się zaskakującymi pomysłami na przepyszne, wegetariańskie potrawy.

W 414. odcinku, Ewa Wachowicz zaproponowała fantastyczne dania bez mięsa, które każdy bez problemu przygotuje sam w domu. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni ich prostotą i smakiem!

Na początek Ewa Wachowicz zaproponowała sałatkę z surowego kalafiora. Dla wielu może być to zaskoczenie, gdyż zazwyczaj to warzywo podajemy ugotowane w towarzystwie tartej bułki. Warto jednak nie poddawać go obróbce termicznej, dzięki temu zachowa cenne witaminy i minerały. Zadziwić może też fakt, że do przygotowania tej sałatki potrzebne są tylko trzy składniki: kalafior, orzechy włoskie i majonez. Tak niewiele potrzeba, aby błyskawicznie powstał smaczny i bardzo zdrowy posiłek.

1. Błyskawiczna sałatka z kalafiora i orzechów

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym przepisem, którym podzieliła się gospodyni był orkiszowy chlebek aromatyzowany ziołami i suszonymi pomidorami, podany w postaci wieńca. Pracę nad tym wypiekiem Ewa rozpoczęła od przygotowania zaczynu, a w między czasie pokazała jak zrobić smarowidło. W słoiku umieściła cebulę, czosnek, suszone pomidory w oliwie, sól, oregano, bazylię i oliwę z pomidorów. Następnie wszystko zblendowała. Ciasto pokroiła na mniejsze kawałki, posmarowała pastą i zwinęła w „harmonijkę". Wypiek włożyła do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekła przez 40 minut.

2. Wieniec chlebowy z suszonymi pomidorami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Orkiszowy chlebek najlepiej będzie smakował podany z pastą z czarnych oliwek. Przepis na to smarowidło jest prosty i szybki w przygotowaniu.

3. Pasta z czarnych oliwek

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne tego odcinka było zaskakujące. Gospodyni zrobiła chrupiące pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym na ciepło.

4. Ziemniaki z sosem pomidorowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec Ewa Wachowicz zaprosiła na coś słodkiego. Tym razem na deser podała ciasto szpinakowe z limonką. Wypiek smaczny i zdrowy, w pełni bezglutenowy i bez dodatku białego cukru!

5. Ciasto szpinakowe z limonką

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Gratin z batatów

Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...

Odsłon: 10

15 min
2
30 min
15
Pieczywo Chleb grecki z oliwkami

Posiłkowałem się przepisem Pani mieszkającej w Grecji i jest to chleb tradycy...

Odsłon: 243

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

1
Informacje Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Potrawy rybą w roli głównej to częsty widok na polskich stołach. Z pozoru zdrowe, chociażby z uwagi na zawartość cennych dla organizmu kwasów omeg...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Krem z pieczonych ziemniaków, ragout z indyka, sernik z malinami

Ewa Wachowicz zaprasza na 519 odcinek programu kulinarnego "Ewa Gotuje". Tym razem prowadząca podzieli się z widzami wyjątkowymi przepisami na jesi...

1
Informacje Jak bezpiecznie pokroić dynię? Oto sposoby, dzięki którym unikniesz skaleczenia

Dynia to warzywo o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, choć potrafi sprawić spory kłopot podczas krojenia. Twarda skórka stanowi wyzwanie...

0