Wielkanoc z Ewą Wachowicz

Już po raz 16. Ewa Wachowicz dzieli się z widzami sowimi sprawdzonymi poradami i przepisami na wielkanocne dania. Tym razem pokazała, jaką zupę i danie główne zaserwuje swoim bliskim oraz co poda do popołudniowej kawy. Będzie nietypowo, ale z wykorzystaniem polskich i prostych składników.

Ewa Wachowicz - świąteczne potrawy | Fot. materiały prasowe/Polsat

W Wielką Sobotę Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami pomysłem na obiad, jaki poda w Wielkanoc. Dodatkowo zaprosiła do siebie florystkę Gretę Dziubek, która pokazała, jak łatwo można przygotować z dostępnych w domu materiałów, świąteczne ozdoby – świecznik, serwetnik oraz wianek. To wszystko w duchu zero waste!

Pierwsze danie zaproponowane przez prowadzącą to rosół z pierożkami z białą kiełbasą. Ponieważ Ewa we wcześniejszych odcinkach pokazywała, jak przygotować esencjonalny i klarowny rosół, tym razem skupiła się na przyrządzeniu samych pierogów

Na stolnicy wysypała mąkę i zaparzyła ją wrzącą wodą. Taki zabieg sprawia, że gluten zaczyna się rozpulchniać, dzięki czemu ciasto łatwiej się zlepia. Do przesiekanej mąki z wodą, dodała 1 jajko, całość dokładnie zagniotła. Następnie rozwałkowała ciasto i pokroiła na prostokąty. Na każdy z kawałków wyłożyła farsz z białej kiełbasy, który przygotowała wraz z kucharzem Adamem Kucalą w 476. odcinku programu "Ewa gotuje". Za pomocą widelca prowadząca ozdobiła boki pierogów. Poradziła również, aby po ugotowaniu, pierogi zahartować w zimniej wodzie, dzięki temu nie będą się ze sobą sklejać.

Na danie główne gospodyni wybrała jaja po szkocku. Może wydawać się to nietypowym pomysłem, ale jak sama stwierdziła, przypominają one znaną nam pieczeń rzymską, tylko w mono porcji. 

Do mięsa, którym Ewa obtoczyła ugotowane jajka, oprócz przypraw, surowego jajka i odrobiny mąki, dodała anchois (filety rybne zrobione z sardeli). Następnie całość panierowała w bułce tartej i smażyła na maśle klarowanym.

Na deser prowadząca upiekła mazurek karmelowo-kakaowy. Skorzystała ze sprawdzonego przepisu na kruchy spód. Zimnie masło przesiekała z mąką, dodała 2 łyżki cukru pudru, 1 żółtko i 2 łyżki bardzo zimnej wody. Ciasto zagniotła i włożyła do zamrażalnika na 20 minut. Schłodzone rozwałkowała, przeniosła na blaszkę i ponakłuwała w kilku miejscach. Dzięki temu podczas pieczenia nie pojawią się wybrzuszenia. Co więcej, aby temu zapobiec, najlepiej spód obciążyć specjalnymi kulkami lub fasolą. 

Masę karmelowo-kakaową gospodyni przygotowała, rozpuszczając cukier na patelni i łącząc go ze śmietanką, masłem, a także sporą szczyptą soli. Gotową wylała na kruchy spód i przyozdobiła bakaliami. 

Ewa podzieliła się również z widzami patentem, który pozwala zaoszczędzić jej czas podczas przygotowań do świąt. Na kilka dni przed uroczystościami, autorka programu przygotowuje kruche spody do ciast i przechowuje je w spiżarni.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »  

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 308

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3