Dania jednogarnkowe

Już po raz 16. Ewa Wachowicz dzieli się z widzami sowimi sprawdzonymi poradami i przepisami na wielkanocne dania. Tym razem pokazała, jaką zupę i danie główne zaserwuje swoim bliskim oraz co poda do popołudniowej kawy. Będzie nietypowo, ale z wykorzystaniem polskich i prostych składników.

Ewa Wachowicz - świąteczne potrawy | Fot. materiały prasowe/Polsat

W Wielką Sobotę Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami pomysłem na obiad, jaki poda w Wielkanoc. Dodatkowo zaprosiła do siebie florystkę Gretę Dziubek, która pokazała, jak łatwo można przygotować z dostępnych w domu materiałów, świąteczne ozdoby – świecznik, serwetnik oraz wianek. To wszystko w duchu zero waste!

Pierwsze danie zaproponowane przez prowadzącą to rosół z pierożkami z białą kiełbasą. Ponieważ Ewa we wcześniejszych odcinkach pokazywała, jak przygotować esencjonalny i klarowny rosół, tym razem skupiła się na przyrządzeniu samych pierogów

Na stolnicy wysypała mąkę i zaparzyła ją wrzącą wodą. Taki zabieg sprawia, że gluten zaczyna się rozpulchniać, dzięki czemu ciasto łatwiej się zlepia. Do przesiekanej mąki z wodą, dodała 1 jajko, całość dokładnie zagniotła. Następnie rozwałkowała ciasto i pokroiła na prostokąty. Na każdy z kawałków wyłożyła farsz z białej kiełbasy, który przygotowała wraz z kucharzem Adamem Kucalą w 476. odcinku programu "Ewa gotuje". Za pomocą widelca prowadząca ozdobiła boki pierogów. Poradziła również, aby po ugotowaniu, pierogi zahartować w zimniej wodzie, dzięki temu nie będą się ze sobą sklejać.

Na danie główne gospodyni wybrała jaja po szkocku. Może wydawać się to nietypowym pomysłem, ale jak sama stwierdziła, przypominają one znaną nam pieczeń rzymską, tylko w mono porcji. 

Do mięsa, którym Ewa obtoczyła ugotowane jajka, oprócz przypraw, surowego jajka i odrobiny mąki, dodała anchois (filety rybne zrobione z sardeli). Następnie całość panierowała w bułce tartej i smażyła na maśle klarowanym.

Na deser prowadząca upiekła mazurek karmelowo-kakaowy. Skorzystała ze sprawdzonego przepisu na kruchy spód. Zimnie masło przesiekała z mąką, dodała 2 łyżki cukru pudru, 1 żółtko i 2 łyżki bardzo zimnej wody. Ciasto zagniotła i włożyła do zamrażalnika na 20 minut. Schłodzone rozwałkowała, przeniosła na blaszkę i ponakłuwała w kilku miejscach. Dzięki temu podczas pieczenia nie pojawią się wybrzuszenia. Co więcej, aby temu zapobiec, najlepiej spód obciążyć specjalnymi kulkami lub fasolą. 

Masę karmelowo-kakaową gospodyni przygotowała, rozpuszczając cukier na patelni i łącząc go ze śmietanką, masłem, a także sporą szczyptą soli. Gotową wylała na kruchy spód i przyozdobiła bakaliami. 

Ewa podzieliła się również z widzami patentem, który pozwala zaoszczędzić jej czas podczas przygotowań do świąt. Na kilka dni przed uroczystościami, autorka programu przygotowuje kruche spody do ciast i przechowuje je w spiżarni.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »  

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 2003

30 min
10

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1454

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 346

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4