Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Wielka Sobota to dzień, w którym wielu z nas skupia się na przygotowaniu świątecznych pyszności. Ewa Wachowicz zaprosiła widzów do swojej kuchni, by zainspirowali się jej wielkanocnymi daniami. Przygotowała pyszną przekąskę, zupę i deser. Zapamiętaj przepisy, bo zdecydowanie warto!

Fot. Polsat/materiały prasowe

Ewa Wachowicz w Wielką Sobotę skierowała się do kuchni zaraz po poświęceniu koszyczka pełnego pisanek, chrzanu, chleba i wędzonki. Prowadząca podkreśliła, że najwyższy czas zabrać się za przygotowanie świątecznego obiadu i deseru, żeby podać bliskim w święta Wielkiej Nocy najlepsze pyszności. Dowiedz się, co i w jaki sposób przyrządziła gospodyni w 448. odcinku programu „Ewa Gotuje". 

1. Biała kiełbasa z cebulą i jabłkami według Ewy Wachowicz

 Biała kiełbasa z cebulą i jabłkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Biała kiełbasa z cebulą i jabłkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierwszą potrawą, na którą zdecydowała się Ewa Wachowicz, była biała kiełbasa pieczona z jabłkami. To niezwykle sentymentalne danie dla gospodyni, ponieważ taki przysmak na święta wielkanocne zawsze robiła jej mama. Przekąska zachęca, gdyż niezwykle prosto ją przygotować. 

Gospodyni udało się zdobyć surową kiełbasę, która jest najlepsza do przyrządzenia tej potrawy. Wystarczy wrzucić ją do wrzątku, by się "uparzyła". W tym czasie prowadząca pokroiła i oczyściła jabłka, przełożyła je do miski i skropiła sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Następnie posiekała cebule i zeszkliła na maśle.

Na tak przygotowanej cebuli ułożyła sparzone kiełbasy i przyprawiła jałowcem oraz gałązkami tymianku. Całość zapiekała w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie podlała cydrem i dołożyła jeszcze jabłka (z których powstanie pyszny sos). Zapiekała przez 15-20 minut. Ewa Wachowicz przystawkę zaserwowała z purée z chrzanem

2. Żurek na pieczonej kiełbasie według Ewy Wachowicz

 Żurek na pieczonej kiełbasie według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Żurek na pieczonej kiełbasie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W kuchni Ewy Wachowicz nic nie może się zmarnować, dlatego wywar spod parzonych kiełbas prowadząca wykorzystała do przyrządzenia tradycyjnego żurku na domowym zakwasie. W ten sposób dodała mu jeszcze więcej smaku!
Jak go przygotować? Do garnka z wodą, w której parzyła się kiełbasa, wrzuć suszone grzyby i dosyp przyprawy oraz dodaj czosnek. Włóż kiełbasę pokrojoną na kawałki, przykryj i gotuj wszystko przez 15 minut. Wstrząśnij zakwas i wlej do garnka, następnie przypraw i jeszcze chwilę gotuj. Na końcu zabiel i zagotuj. 

Dokładne składniki poznasz po kliknięciu w przepis, więc nie zwlekaj. Żurek na domowym zakwasie podawaj z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem. Możesz udekorować świeżym majerankiem. 

3. Cytrynowa babka z mascarpone według Ewy Wachowicz

 Cytrynowa babka z mascarpone według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Cytrynowa babka z mascarpone według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po ugotowaniu potraw z białą kiełbasą przyszedł w końcu czas na świąteczny deser! Ewa Wachowicz w Wielką Sobotę zaproponowała widzom upieczenie pysznej babki cytrynowej z serkiem mascarpone, która łączy w sobie słodycz użytych produktów i kwaśność skórek i soku z cytryn. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale wybornie smakuje. Prowadząca postawiła na elegancką i wiosenną dekorację - na górze babki znalazł się owocowy wianuszek.

A skoro o wieńcach mowa, Ewa Wachowicz w 448. odcinku programu pokazała sprytny sposób na odnowienie starego, znalezionego w piwnicy stroiku wielkanocnego, który także ozdobił jej dom na święta. Życzyła również wszystkim widzom wesołego Alleluja!

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki ziemniaczane inaczej

Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...

Odsłon: 4474

15 min
12
Zupy Krupnik

Nasza ulubiona zupa. Jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Szcze...

Odsłon: 6204

30 min
9
Śniadania Omlet z porem na ostro

Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...

Odsłon: 364

60 min
4
60 min
6
Zupy Zupa botwinkowa z jajkiem

Zupa botwinkowa to zupa z buraków razem z liśćmi. Przepis na tę zupę jest bar...

Odsłon: 216

30 min
2
Ciasta Ciasto imprezowe

Ciasto bez pieczenia z dwoma pysznymi kremami, przekładane delikatnymi biszko...

Odsłon: 7061

60 min
18