Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Wielkanocne przysmaki Ewy Wachowicz

Wielka Sobota to dzień, w którym wielu z nas skupia się na przygotowaniu świątecznych pyszności. Ewa Wachowicz zaprosiła widzów do swojej kuchni, by zainspirowali się jej wielkanocnymi daniami. Przygotowała pyszną przekąskę, zupę i deser. Zapamiętaj przepisy, bo zdecydowanie warto!

Fot. Polsat/materiały prasowe

Ewa Wachowicz w Wielką Sobotę skierowała się do kuchni zaraz po poświęceniu koszyczka pełnego pisanek, chrzanu, chleba i wędzonki. Prowadząca podkreśliła, że najwyższy czas zabrać się za przygotowanie świątecznego obiadu i deseru, żeby podać bliskim w święta Wielkiej Nocy najlepsze pyszności. Dowiedz się, co i w jaki sposób przyrządziła gospodyni w 448. odcinku programu „Ewa Gotuje". 

1. Biała kiełbasa z cebulą i jabłkami według Ewy Wachowicz

 Biała kiełbasa z cebulą i jabłkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Biała kiełbasa z cebulą i jabłkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierwszą potrawą, na którą zdecydowała się Ewa Wachowicz, była biała kiełbasa pieczona z jabłkami. To niezwykle sentymentalne danie dla gospodyni, ponieważ taki przysmak na święta wielkanocne zawsze robiła jej mama. Przekąska zachęca, gdyż niezwykle prosto ją przygotować. 

Gospodyni udało się zdobyć surową kiełbasę, która jest najlepsza do przyrządzenia tej potrawy. Wystarczy wrzucić ją do wrzątku, by się "uparzyła". W tym czasie prowadząca pokroiła i oczyściła jabłka, przełożyła je do miski i skropiła sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Następnie posiekała cebule i zeszkliła na maśle.

Na tak przygotowanej cebuli ułożyła sparzone kiełbasy i przyprawiła jałowcem oraz gałązkami tymianku. Całość zapiekała w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie podlała cydrem i dołożyła jeszcze jabłka (z których powstanie pyszny sos). Zapiekała przez 15-20 minut. Ewa Wachowicz przystawkę zaserwowała z purée z chrzanem

2. Żurek na pieczonej kiełbasie według Ewy Wachowicz

 Żurek na pieczonej kiełbasie według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Żurek na pieczonej kiełbasie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W kuchni Ewy Wachowicz nic nie może się zmarnować, dlatego wywar spod parzonych kiełbas prowadząca wykorzystała do przyrządzenia tradycyjnego żurku na domowym zakwasie. W ten sposób dodała mu jeszcze więcej smaku!
Jak go przygotować? Do garnka z wodą, w której parzyła się kiełbasa, wrzuć suszone grzyby i dosyp przyprawy oraz dodaj czosnek. Włóż kiełbasę pokrojoną na kawałki, przykryj i gotuj wszystko przez 15 minut. Wstrząśnij zakwas i wlej do garnka, następnie przypraw i jeszcze chwilę gotuj. Na końcu zabiel i zagotuj. 

Dokładne składniki poznasz po kliknięciu w przepis, więc nie zwlekaj. Żurek na domowym zakwasie podawaj z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem. Możesz udekorować świeżym majerankiem. 

3. Cytrynowa babka z mascarpone według Ewy Wachowicz

 Cytrynowa babka z mascarpone według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Cytrynowa babka z mascarpone według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po ugotowaniu potraw z białą kiełbasą przyszedł w końcu czas na świąteczny deser! Ewa Wachowicz w Wielką Sobotę zaproponowała widzom upieczenie pysznej babki cytrynowej z serkiem mascarpone, która łączy w sobie słodycz użytych produktów i kwaśność skórek i soku z cytryn. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale wybornie smakuje. Prowadząca postawiła na elegancką i wiosenną dekorację - na górze babki znalazł się owocowy wianuszek.

A skoro o wieńcach mowa, Ewa Wachowicz w 448. odcinku programu pokazała sprytny sposób na odnowienie starego, znalezionego w piwnicy stroiku wielkanocnego, który także ozdobił jej dom na święta. Życzyła również wszystkim widzom wesołego Alleluja!

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sobotni placek z rabarbarem

Zbliża się weekend, a ty znów nie masz pomysłu na to, jakie ciasto zaserwować...

Odsłon: 35

60 min
1
>60 min
1
>60 min
1
Desery Deser toffee z karmelizowanymi migdałami

Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno s...

Odsłon: 68

30 min
4
Dania główne Ciasto na pizzę

Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...

Odsłon: 325

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Czarne warzywo zdrowia. Jak przyrządzać bakłażana?

Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które powinno gościć na twoim talerzu częściej niż raz na kilka miesięcy. Odpowiednio przyrządzony smakuje wyśmienic...

0
Informacje Jak zrobić syrop z babki lancetowatej? Pomaga na kaszel, również ten alergiczny

Ta wytrzymała roślina od lat służy w ziołolecznictwie i medycynie ludowej, a syrop z babki lancetowatej wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości....

0
Informacje Kiszenie kapusty – niezawodne domowe sposoby

Doskonały dodatek do domowych obiadów, nie tylko podkręci smak dań, ale i wpłynie doskonale na twój układ pokarmowy. Kapusta kiszona jest niskokalo...

0
Konkursy Rozstrzygnięcie konkursu: Prześlij przepis na sałatkę lub surówkę

Lipcowy konkurs na lekkie, pożywne, pełne kolorowych warzyw i owoców sałatki oraz surówki dobiegł końca. Po wielogodzinnych naradach udało nam się...

2