Ewa Wachowicz w Wielką Sobotę skierowała się do kuchni zaraz po poświęceniu koszyczka pełnego pisanek, chrzanu, chleba i wędzonki. Prowadząca podkreśliła, że najwyższy czas zabrać się za przygotowanie świątecznego obiadu i deseru, żeby podać bliskim w święta Wielkiej Nocy najlepsze pyszności. Dowiedz się, co i w jaki sposób przyrządziła gospodyni w 448. odcinku programu „Ewa Gotuje".
1. Biała kiełbasa z cebulą i jabłkami według Ewy Wachowicz
![Biała kiełbasa z cebulą i jabłkami według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_04_14/1778ecb2023e6dc214506e75fd3918cd-recipe_main.jpg)
Biała kiełbasa z cebulą i jabłkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierwszą potrawą, na którą zdecydowała się Ewa Wachowicz, była biała kiełbasa pieczona z jabłkami. To niezwykle sentymentalne danie dla gospodyni, ponieważ taki przysmak na święta wielkanocne zawsze robiła jej mama. Przekąska zachęca, gdyż niezwykle prosto ją przygotować.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Gospodyni udało się zdobyć surową kiełbasę, która jest najlepsza do przyrządzenia tej potrawy. Wystarczy wrzucić ją do wrzątku, by się "uparzyła". W tym czasie prowadząca pokroiła i oczyściła jabłka, przełożyła je do miski i skropiła sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Następnie posiekała cebule i zeszkliła na maśle.
Na tak przygotowanej cebuli ułożyła sparzone kiełbasy i przyprawiła jałowcem oraz gałązkami tymianku. Całość zapiekała w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie podlała cydrem i dołożyła jeszcze jabłka (z których powstanie pyszny sos). Zapiekała przez 15-20 minut. Ewa Wachowicz przystawkę zaserwowała z purée z chrzanem.
2. Żurek na pieczonej kiełbasie według Ewy Wachowicz
![Żurek na pieczonej kiełbasie według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_04_14/7388f2706113a22cf24d6e00d44645e3-recipe_main.jpg)
Żurek na pieczonej kiełbasie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W kuchni Ewy Wachowicz nic nie może się zmarnować, dlatego wywar spod parzonych kiełbas prowadząca wykorzystała do przyrządzenia tradycyjnego żurku na domowym zakwasie. W ten sposób dodała mu jeszcze więcej smaku!
Jak go przygotować? Do garnka z wodą, w której parzyła się kiełbasa, wrzuć suszone grzyby i dosyp przyprawy oraz dodaj czosnek. Włóż kiełbasę pokrojoną na kawałki, przykryj i gotuj wszystko przez 15 minut. Wstrząśnij zakwas i wlej do garnka, następnie przypraw i jeszcze chwilę gotuj. Na końcu zabiel i zagotuj.
Dokładne składniki poznasz po kliknięciu w przepis, więc nie zwlekaj. Żurek na domowym zakwasie podawaj z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem. Możesz udekorować świeżym majerankiem.
3. Cytrynowa babka z mascarpone według Ewy Wachowicz
![Cytrynowa babka z mascarpone według Ewy Wachowicz](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_04_14/bfa94a5810d7365a70f5c5626991c1c5-recipe_main.jpg)
Cytrynowa babka z mascarpone według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po ugotowaniu potraw z białą kiełbasą przyszedł w końcu czas na świąteczny deser! Ewa Wachowicz w Wielką Sobotę zaproponowała widzom upieczenie pysznej babki cytrynowej z serkiem mascarpone, która łączy w sobie słodycz użytych produktów i kwaśność skórek i soku z cytryn. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale wybornie smakuje. Prowadząca postawiła na elegancką i wiosenną dekorację - na górze babki znalazł się owocowy wianuszek.
A skoro o wieńcach mowa, Ewa Wachowicz w 448. odcinku programu pokazała sprytny sposób na odnowienie starego, znalezionego w piwnicy stroiku wielkanocnego, który także ozdobił jej dom na święta. Życzyła również wszystkim widzom wesołego Alleluja!