Ewa Wachowicz przygotowania do świąt zawsze rozpoczyna ze sporym wyprzedzeniem. W tym roku świąteczny odcinek jej autorskiego programu wypada w samą Wigilię. Nie zabraknie w nim sprawdzonych przepisów na klasyczne bożonarodzeniowe dania, które jak zwykle przyrządzi w nieco odmienionym stylu. Zupa grzybowa będzie przygotowana na bazie pieczarek i grzybów leśnych, a wigilijny karp zostanie usmażony w migdałowej panierce. Oczywiście nie może zabraknąć również deseru, na który zaproponowała piernik, tym razem w wersji kawowej z powidłami i czekoladową polewą. Będzie pysznie i niezwykle świątecznie!
Grzybowa z ziemniakami w stylu francuskim
Zobacz przepisGrzybowa z ziemniakami w stylu francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W zależności od regionu Polski, na wigilijnym stole możemy znaleźć różne rodzaje zup, barszcz z uszkami, zupę rybną oraz oczywiście klasyczną grzybową. Ewa Wachowicz zaproponowała przepis na zupę grzybową z pieczarkami z dodatkiem leśnych grzybów.
Na maśle należy podsmażyć szalotkę, następnie dodać czosnek, tymianek oraz namoczone prawdziwki. Następnie przyszedł czas na wywar jarzynowy, w którym przez 20 minut powinny gotować się składniki. W tym czasie na maśle podsmaż pokrojone pieczarki. Do wywaru należy dodać również szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie go zmiksować. Na koniec wystarczy wrzucić podsmażone pieczarki oraz zaprawić zupę tłustą śmietanką.
Prowadząca podała danie wraz z nietypowym dodatkiem, konfitowanymi ziemniakami w stylu francuskim. Aby je przygotować, należy najpierw obgotować je w słonym wrzątku przez około 10 minut. A następnie dusić w tłuszczu do momentu, aż będą miękkie. Na koniec na talerz wyłóż ziemniaka, którego zalejesz zupą. Zwieńczeniem dania była świeża natka pietruszki.
Karp w panierce migdałowej według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisKarp w panierce migdałowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Do wigilijnych przygotowań należy również smażenie karpia. Ewa Wachowicz postanowiła podać go w migdałowej panierce. Do przygotowania tego dania użyła filetów, które oprószyła solą i pieprzem. Ryba musi się chwilę zamarynować. W tym czasie można przygotować sos żurawinowy, który wyczarujesz z soku z pomarańczy, soku z cytryny, cynamon, cukru trzcinowego oraz oczywiście żurawiny.
Ryba będzie smażona w cieście, do którego są potrzebne dwa jajka, mąka, płatki migdałów oraz szczypta soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, Następnie kawałki karpia obtocz kolejno w mące oraz uzyskanej masie. Rybę usmaż na złoty kolor na maśle klarowanym. Możesz odsączyć ją z tłuszczu na ręczniku papierowym. Karpia należy podawać na żurawinowym sosie.
Piernik kawowy według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPiernik kawowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ostatnim daniem, które zaproponowała prowadząca, musiał być oczywiście deser. Klasyczny piernik w tym wydaniu został przygotowany z kawową nutą. Jak zapewnia Ewa Wachowicz, to ciasto wyczarujesz błyskawicznie, może uda ci się przygotować je jeszcze przed wigilią? Aromatyczny wypiek został przełożony powidłami oraz polany pyszną, czekoladową polewą. Takie ciasto w mig zniknie ze świątecznego stołu.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »