Najlepsze przepisy na cukinię

W 547. odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz zabrała widzów do słonecznej Italii. Przygotowała nietypowe specjały z Włoch - zupę stracciatellę, scarpaccię z cukinią oraz ciasteczka fagottini di ricotta. Choć nazwy mogą nic nie mówić, to warto zaufać gospodyni i przetestować pyszne receptury.

Ewa Wachowicz przygotowała włoskie ciasteczka, ale z polskim twistem | Fot. materiały prasowe / Polsat

Tym razem Ewa Wachowicz postawiła na lubianą przez Polaków kuchnię włoską. Nie przyrządzała jednak klasyków, jak minestrone, pizza, lasagne czy tiramisù. Zdecydowała się zaskoczyć widzów nie tak bardzo znanymi potrawami ze słonecznej Italii.

Na początku przygotowała... stracciatellę. Choć kojarzy się mocno z deserem, to tym razem pod tą nazwą ukryła się zupa. To coś w rodzaju bulionu z rozmąconymi jajkami (rzecz jasna z przydomowego kurnika Ewy) z dodatkiem tartego parmezanu.

Zupa stracciatella według Ewy Wachowicz

 Zupa stracciatella według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Stracciatella - włoska zupa jajeczna według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prowadząca wstawiła bulion na palnik. Gdy ten się podgrzewał, do miski wbiła jaja. Dodała do nich gałkę muszkatołową i starty na małych oczkach parmezan. Następnie dokładnie wymieszała trzepaczką do połączenia składników. Na gorący bulion - małym strumieniem - wlała jajeczno-serową masę. Delikatnie przemieszała i poczekała, aż zupa się zagotuje.

W międzyczasie przygotowała dodatek do zupy, czyli grzanki z masłem cytrynowym. Kostkę masła zmiksowała w misce na puch, dodała startą skórkę z cytryny (wcześniej wyparzonej) i sok z tego owocu. Wsypała także poszatkowany tymianek i sól do smaku. Przełożyła masło do folii spożywczej, zwinęła w rulonik i przełożyła do lodówki, aby stężało.

Gorącą zupę gospodyni podała w miskach, oprószyła dużą porcją świeżej natki pietruszki. Dodała też grzanki z masłem cytrynowym. 

Na drugie danie Ewa Wachowicz przygotowała scarpaccię z cukinią. To nic innego jak niezbyt gruby placek z cieniutko pokrojonym kabaczkiem. Nazwa wywodzi się od włoskiego słowa carpaccio, które oznacza surowe mięso posiekane w bardzo cienkie plastry (a tu nawiązuje do cienko pokrojonej cukinii). 

Scarpaccia z cukinii według Ewy Wachowicz

 Scarpaccia z cukinii według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Scarpaccia z cukinii według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Najpierw Ewa posiekała cukinie na mandolinie na cienkie plasterki. Posypała je solą i odłożyła na bok, aby puściły sok. Po godzinie odcisnęła płyn do osobnej miski, do której dosypała też dwie mąki - orkiszową (lub pszenną) i kukurydzianą (w równych proporcjach), całość wymieszała na gładką masę. Do ciasta - dużo gęstszego niż na naleśniki - dodała jeszcze poszatkowany świeży koperek i wymieszała. Masą zalała cukinie w drugiej misce i wymieszała.

W osobnej miseczce połączyła starty parmezan z bułką tartą. Na dużą blachę piekarnika (na której znajdował się papier do pieczenia) wyłożyła ciasto z cukinią i wyrównała (tworząc jak najcieńszą warstwę). Obficie posypała serem z bułką tartą. Skropiła całość oliwą i wstawiła do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Upiekła na złoty kolor.

Połowę scarpacci podała z szynką parmeńską, a drugą połowę udekorowała pomidorkami (żeby z tej strony potrawa pozostała wegetariańska). Całość obsypała rukolą i skropiła oliwą.

W 547. odcinku Ewa Wachowicz bonusowo pokazała widzom, jak zrobić domowe maggi - na bazie świeżego lubczyku i z dodatkiem suszonych grzybów. To znacznie zdrowszy dodatek niż ten ze sklepu.

Domowe maggi według Ewy Wachowicz

 Domowe maggi według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Domowe maggi według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni posiekała świeży lubczyk i przełożyła go do garnka. Dodała trochę suszonego lubczyku, sos sojowy, ocet jabłkowy, sól i cukier. Zalała składniki wodą i dorzuciła kilka suszonych grzybów. Przemieszała i na wolnym ogniu gotowała przez 30 minut. Przecedziła płyn do szklanej, wyparzonej butelki, a po wystudzeniu - włożyła do lodówki.

We "włoskim" odcinku nie mogło zabraknąć pysznego deseru. Ewa Wachowicz tym razem wybrała ciasteczka fagottini di ricotta, jednak przyrządziła je na swój sposób. Fagottini to sakiewki, które mogą być nadziewane na słodko i na słono. Gospodyni swoje przygotowała w formie rożków, a nie kwadracików i nafaszerowała powidłami.

Rożki a'la fagottini według Ewy Wachowicz

 Rożki a'la fagottini według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rożki a'la fagottini według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gospodyni przesiała mąkę na blat kuchenny, dodała ricottę, masło, proszek do pieczenia i sól. Posiekała i wyrobiła na gładkie ciasto. Podzieliła je na 4 równe części, rozpłaszczyła na grubość ok. centymetra i takie placuszki ułożyła jeden na drugim - przekładając papierem do pieczenia. Włożyła do lodówki na dwie godziny.

Następnie Ewa zrobiła nadzienie - do powideł śliwkowych wsypała kakao i wymieszała. Schłodzone kawałki ciasta wyjęła z lodówki i rozwałkowała na grubość ok. pół centymetra. Gospodyni wykroiła trójkąty, które posłużyły jej później do stworzenia rożków. Na każdy trójkąt nałożyła trochę powideł i zwinęła w rogalik. Przełożyła gotowe ciasteczka na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiła ją do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i upiekła słodycze na złoty kolor. Na końcu Ewa oprószyła je jeszcze cukrem pudrem i ozdobiła jadalnymi kwiatami.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 547. odcinek

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27460

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2396

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6212

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2153

30 min
6
Przetwory Grzybki marynowane

Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...

Odsłon: 9126

60 min
16
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8731

>60 min
12