Pierwszym przepisem, który zaproponowała Ewa była sałatka z grillowanymi warzywami, podawana z domowym sosem pesto.
Przystawka powstała na bazie rukoli, którą autorka przepisu lubi za jej lekko ostry smak. Na półmisek trafił również bakłażan, który jest bogaty w błonnik, niskokaloryczna cukinia, pełna witaminy C czerwona papryka i kiszony burak. Ewa poradziła, aby warzywa grillować w większych kawałkach, dzięki czemu łatwej obracać je na ruszcie, dopiero później pociąć na mniejsze części.
Warto wspomnieć, że wędzony pstrąg, którego Ewa wybrała do przygotowania potrawy, zawiera najwięcej kwasów omega-3 spośród wszystkich słodkowodnych ryb!
Całość sałatki została skropiona pysznym pesto z liści rzodkiewki i pokrzywy. Pamiętajcie, jeśli nie użyjecie sosu w całości, zlejcie go sowicie oliwą i przechowujcie w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Zobacz przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem. Kliknij!
Kolejnym daniem, które przygotowała gospodyni, była zupa w stylu minestrone. Do garnka w pierwszej kolejności prowadząca wrzuciła wiejską kurę od sąsiada, następnie warzywa, które są najtwardsze i gotują się najdłużej, na końcu resztę składników. Ewa poradziła, aby doprawiając zupę, pieprzu użyć na samym końcu, w przeciwnym razie potrawa będzie miała gorzkawy posmak.
Zobacz przepis na zupę jarzynową w stylu minestrone. Kliknij!
Podczas jesiennego grillowania nie mogło zabraknąć szaszłyków. Autorka przepisu zaproponowała ich pyszną, wegetariańską wersję z cukinią, kolorowymi paprykami, słodkimi pomidorkami i wybornym oscypkiem, wprost od znajomego bacy.
Zobacz jak przygotować szaszłyki z warzyw i oscypka. Kliknij!
Na zakończenie wspaniałego grillowania Ewa zrobiła pyszny deser z owocami. Do jego przygotowania, prowadząca użyła biszkoptów moczonych w kawie, krem powstały z bitej śmietany i serka mascarpone oraz dowolnych sezonowych owoców. Co ważne, zamiast cukru do deseru został dodany ksylitol.
Zobacz przepis na owocowe tiramisu. Kliknij!