Wrześniowe grillowanie prosto z ogrodowej kuchni Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz w kolejnym, już 396 odcinku programu „Ewa gotuje” zabrała nas do Zawoi, gdzie w malowniczym przydomowym ogródku przygotowała pyszną sałatkę z grillowanymi warzywami, zupę w stylu minestrone i słodki deser bez cukru!

Pierwszym przepisem, który zaproponowała Ewa była sałatka z grillowanymi warzywami, podawana z domowym sosem pesto.

Przystawka powstała na bazie rukoli, którą autorka przepisu lubi za jej lekko ostry smak. Na półmisek trafił również bakłażan, który jest bogaty w błonnik, niskokaloryczna cukinia, pełna witaminy C czerwona papryka i kiszony burak. Ewa poradziła, aby warzywa grillować w większych kawałkach, dzięki czemu łatwej obracać je na ruszcie, dopiero później pociąć na mniejsze części.

Warto wspomnieć, że wędzony pstrąg, którego Ewa wybrała do przygotowania potrawy, zawiera najwięcej kwasów omega-3 spośród wszystkich słodkowodnych ryb!

Całość sałatki została skropiona pysznym pesto z liści rzodkiewki i pokrzywy. Pamiętajcie, jeśli nie użyjecie sosu w całości, zlejcie go sowicie oliwą i przechowujcie w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Zobacz przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem. Kliknij!

Kolejnym daniem, które przygotowała gospodyni, była zupa w stylu minestrone. Do garnka w pierwszej kolejności prowadząca wrzuciła wiejską kurę od sąsiada, następnie warzywa, które są najtwardsze i gotują się najdłużej, na końcu resztę składników. Ewa poradziła, aby doprawiając zupę, pieprzu użyć na samym końcu, w przeciwnym razie potrawa będzie miała gorzkawy posmak.

Zobacz przepis na zupę jarzynową w stylu minestrone. Kliknij!

Podczas jesiennego grillowania nie mogło zabraknąć szaszłyków. Autorka przepisu zaproponowała ich pyszną, wegetariańską wersję z cukinią, kolorowymi paprykami, słodkimi pomidorkami i wybornym oscypkiem, wprost od znajomego bacy.

Zobacz jak przygotować szaszłyki z warzyw i oscypka. Kliknij!

Na zakończenie wspaniałego grillowania Ewa zrobiła pyszny deser z owocami. Do jego przygotowania, prowadząca użyła biszkoptów moczonych w kawie, krem powstały z bitej śmietany i serka mascarpone oraz dowolnych sezonowych owoców. Co ważne, zamiast cukru do deseru został dodany ksylitol.

Zobacz przepis na owocowe tiramisu. Kliknij!

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 76

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

20
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25