
Dodano: 15.05.2016
Odsłon: 1763
Tym razem pokażę jak upiec tradycyjną Focaccie w piekarniku, tak naprawdę Focaccia jest rodzajem zwykłego pieczywa wypiekanego we Włoszech z różnymi dodatkami takimi jak pomidory koktajlowe, rozmaryn, różnego rodzaju zioła, oliwki. Ja przygotowałam dużą Focaccie na całą blachę z piekarnika i na jednej połowie ułożyłam pomidorki koktajlowe i posypałam oregano a na drugiej połowie ułożyłam rozmaryn ale możemy użyć innych dodatków. Jeszcze tylko napisze że Focaccia jest bardzo smaczna, puszysta i idealnie nadaje się do podania jako przekąska, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo.
Zachęcam do polubienia mnie na Facebook, aby być na bieżąco z przepisami :)
http://www.facebook.com/UwagaBabciaGotuje
Do przygotowania Focacci będziemy potrzebować:
1 kg mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
600 ml letniej wody
60 g drożdży świeżych
70 ml oleju lub oliwy
2 łyżeczki cukru (około 12 g)
2 łyżeczki soli z lekką górką (około 20 g)
dodatki do focacci:
pomidorki koktajlowe
oregano
rozmaryn świeży lub suszony
olej lub oliwa do pomalowania focacci przed pieczeniem
dodatkowo około 50 g mąki do podsypania podczas wyrabiania
Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga Uwaga Babcia Gotuje , na którym znajduje się dokładny przepis na przygotowanie focaccia z rozmarynem .
https://babciapieczechleb.blogspot.com/2016/05/focaccia-z-rozmarynem-i-pomidorami.html
Pozdrawiam serdecznie
Komentarze do filmu (0)