Sylwester

Przyszła jesień, a wraz z nią kończą się sezonowe warzywa i nasze ulubione owoce. Aby dostarczyć sobie i najmłodszym odpowiednią dawkę witamin warto zadbać o pożywną i zdrową przekąskę. Bakalie to idealne rozwiązanie.

Fot. materiały prasowe

Bakalie to świetny pomysł na drugie śniadanie - wystarczy garść bakalii do szkoły każdego dnia! Wszyscy miłośnicy eksperymentowania w kuchni mogą przygotować pyszne, żurawinowe muffinki.


Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Składniki:

• 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 100 g mąki pszennej
• 1/2 szklanki płatków owsianych
• 2 jajka
• 100 g masła
• 250 ml maślanki
• 2 czubate łyżki miodu
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 i 1/2 szklanka suszonej żurawiny Bakalland

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i przygotowujemy formę do muffinek. Mieszamy w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki. W garnuszku rozpuszczamy masło i łączymy je z jajkami, maślanką i miodem. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i 1 szklankę suszonej żurawiny Bakalland. Resztę bakalii zostawiamy do dekoracji. Mieszamy dość krótko, tylko do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać więcej maślanki.

Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy resztę żurawiny, lekko ją dociskając. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika. Jeśli będziemy je przechowywać podobnie, jak chleb, pozostaną świeże przez około 3 dni, więc możemy upiec zapas na kolejne śniadania.


Bakalie bakaliom nierówne

Jeśli sięgamy po bakalie niezwykle ważny jest ich odpowiedni wybór. W bakaliach bardzo ważna jest jakość, bo to zarówno będzie decydować o ich smaku, jak i zawartości składników odżywczych. Tylko jak rozpoznać te najlepsze? Tę widzę posiada Bakalland, który wie, że w przypadku żurawiny bardzo ważne jest, aby była w całości, a nie cięta. To sprawi, że cały sok pozostanie wewnątrz. I właśnie taki owoc znaleźć można w opakowaniu Bakalland.

Źródło: Materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 456801

60 min
1244
30 min
6
Przekąski Śledź w oleju wigilijny

Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...

Odsłon: 2092

30 min
6
>60 min
13
Ciasta Domek z piernika

Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...

Odsłon: 505

>60 min
17