Dania jednogarnkowe

Każdy wie, jak wygląda kebab. Każdy wie, jak kebab smakuje. Większość z nas ma swoje ulubione warianty serwowania tego bliskowschodniego przysmaku – w tortilli, w bułce typu pita, w pudełeczku lub na talerzu.

Fot. Shutterstock

Są tacy, dla których kebab musi być piekielnie ostry, i tacy, którzy wolą, gdy soczyste mięsne kawałeczki spowija wyrazista czosnkowa nuta. Kebab zakorzenił się w polskiej kulturze kulinarnej tak mocno, że już właściwie nikt - ani weekendowi imprezowicze, ani zatwardziali domatorzy - nie wyobraża sobie bez niego życia.

Kebab - smakowite ciekawostki

Kebab, o ile przygotowywany jest z wysokiej jakości mięsa i świeżych warzyw, należy do najzdrowszych przekąsek w stylu fast food, dlatego jeśli sięgamy po niego ze zdroworozsądkowym umiarem, przyjemności z jedzenia nie powinny zakłócać nam jakieś szczególne wyrzuty sumienia. Oto kilka ciekawostek, które na pewno zainteresują każdego miłośnika kebabów.

1. Uważa się, że zwyczaj nadziewania mięsa na szpadę i opiekania nad ogniem wywodzi się z praktyk perskich wojowników, którzy zwykli przygotowywać sobie posiłki w ten sposób, że kawałki surowego mięsa nabijali na ostrza swoich mieczy i trzymali je nad paleniskiem.

2. Według Sevana Nişanyana, etymologa języka tureckiego, słowo „kebab" wywodzi się z języka perskiego i dosłownie oznacza po prostu „pieczone mięso".

3. Najstarszą pisemną wzmiankę o kebabie jako jedzeniu znajdziemy najprawdopodobniej w tureckim piśmie Kyssa-i Yusuf z 1377 roku.

4. Tradycja opiekania mięsa nad ogniem na poziomym szpikulcu liczy wiele tysięcy lat, ale pionowy, obrotowy ruszt, taki, jaki znamy z większości restauracji serwujących kebab, to wynalazek stosunkowo młody, liczący mniej niż dwa stulecia. Najczęściej za autora tego pomysłu uważa się kucharza z Kastamonu na północy Turcji, niejakiego Hamdi Usta. Pionowy ruszt po raz pierwszy został użyty najprawdopodobniej około roku 1830.

5. Kebab, dzięki licznym kontaktom z Bliskim Wschodem, znany był w Europie już kilka wieków temu, ale na dobre zadomowił się tutaj dopiero w latach 70. XX wieku. Wszystko zawdzięczamy masowo osiedlającym się w Berlinie emigrantom z Turcji.

6. Każdego dnia sprzedaje się na świecie około 1,3 miliarda kebabów, co oznacza, że codziennie posila się tym przysmakiem mniej więcej co siódmy mieszkaniec ziemi.

7. W Polsce kebab najczęściej kupują mężczyźni między 18 a 24 rokiem życia.

8. Pierwsza restauracja z kebab w Wielkiej Brytanii powstała w Stoke Newington (dystrykt Londynu) w 1966 roku. Obecnie znajdziemy na Wyspach około 20 000 oferujących ten specjał punktów, a branża ta daje zatrudnienie blisko 70 000 osób. W 2017 roku mogliśmy przekonać się, że kebab jest dla Brytyjczyków ważniejszy niż ceremonia wręczenia Oscarów. Gala British Kebab Awards (tak, naprawdę istnieje coś takiego!) odbywała się wówczas dokładnie o tej samej porze, co przyznawanie najważniejszych nagród filmowych. Statystyki aktywności na portalach społecznościowych, takich jak Twitter czy Facebook, okazały się tego dnia całkowicie zadziwiające - wyszło bowiem na jaw, że celebrująca kebaby uroczystość generowała większy ruch niż Oscary!

9. W każdej tureckiej książce kucharskiej znajdziemy rozdział zatytułowany „kebaplar", a w nim dziesiątki rozmaitych przepisów na dania typu kebab.

10. Język norweski z wyraźnym akcentem arabskim, zwykło się nazywać w Skandynawii, odrobinę złośliwie, „Kebabnorsk", czyli „kebabowy norweski".

- Kebab to bardzo uniwersalna potrawa - łączy elastyczne podejście do dodatków z wygodną formą i krótkim czasem oczekiwania na przygotowanie. Analizując nasze dane widzimy, że popularność tego dania w dostawie nie tylko utrzymuje się na stałym poziomie, ale ciągle rośnie - mówi Michał Kochanowski, ekspert PizzaPortal.pl.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krem z białych warzyw

Dzisiaj gęsty krem z białych warzyw. Krem bardzo smaczny i pożywny. Przepis p...

Odsłon: 55

15 min
0
15 min
1
Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 161

30 min
5
Ciasta Babka cytrynowa

Cisto połączone z cytryną to bardzo smaczne danie, które warto zrobić, zjeść...

Odsłon: 182

>60 min
2

Przepis dnia

Ciasta Szarlotka z mąki orkiszowej

Szarlotka orkiszowa. Użyłam jabłek champion. Bardzo je lubię. Nie mają za duż...

Odsłon: 278

60 min
32

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

10
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0