Fot. Shutterstock
Są tacy, dla których kebab musi być piekielnie ostry, i tacy, którzy wolą, gdy soczyste mięsne kawałeczki spowija wyrazista czosnkowa nuta. Kebab zakorzenił się w polskiej kulturze kulinarnej tak mocno, że już właściwie nikt - ani weekendowi imprezowicze, ani zatwardziali domatorzy - nie wyobraża sobie bez niego życia.
Kebab - smakowite ciekawostki
Kebab, o ile przygotowywany jest z wysokiej jakości mięsa i świeżych warzyw, należy do najzdrowszych przekąsek w stylu fast food, dlatego jeśli sięgamy po niego ze zdroworozsądkowym umiarem, przyjemności z jedzenia nie powinny zakłócać nam jakieś szczególne wyrzuty sumienia. Oto kilka ciekawostek, które na pewno zainteresują każdego miłośnika kebabów.
1. Uważa się, że zwyczaj nadziewania mięsa na szpadę i opiekania nad ogniem wywodzi się z praktyk perskich wojowników, którzy zwykli przygotowywać sobie posiłki w ten sposób, że kawałki surowego mięsa nabijali na ostrza swoich mieczy i trzymali je nad paleniskiem.
2. Według Sevana Nişanyana, etymologa języka tureckiego, słowo „kebab" wywodzi się z języka perskiego i dosłownie oznacza po prostu „pieczone mięso".
3. Najstarszą pisemną wzmiankę o kebabie jako jedzeniu znajdziemy najprawdopodobniej w tureckim piśmie Kyssa-i Yusuf z 1377 roku.
4. Tradycja opiekania mięsa nad ogniem na poziomym szpikulcu liczy wiele tysięcy lat, ale pionowy, obrotowy ruszt, taki, jaki znamy z większości restauracji serwujących kebab, to wynalazek stosunkowo młody, liczący mniej niż dwa stulecia. Najczęściej za autora tego pomysłu uważa się kucharza z Kastamonu na północy Turcji, niejakiego Hamdi Usta. Pionowy ruszt po raz pierwszy został użyty najprawdopodobniej około roku 1830.
5. Kebab, dzięki licznym kontaktom z Bliskim Wschodem, znany był w Europie już kilka wieków temu, ale na dobre zadomowił się tutaj dopiero w latach 70. XX wieku. Wszystko zawdzięczamy masowo osiedlającym się w Berlinie emigrantom z Turcji.
6. Każdego dnia sprzedaje się na świecie około 1,3 miliarda kebabów, co oznacza, że codziennie posila się tym przysmakiem mniej więcej co siódmy mieszkaniec ziemi.
7. W Polsce kebab najczęściej kupują mężczyźni między 18 a 24 rokiem życia.
8. Pierwsza restauracja z kebab w Wielkiej Brytanii powstała w Stoke Newington (dystrykt Londynu) w 1966 roku. Obecnie znajdziemy na Wyspach około 20 000 oferujących ten specjał punktów, a branża ta daje zatrudnienie blisko 70 000 osób. W 2017 roku mogliśmy przekonać się, że kebab jest dla Brytyjczyków ważniejszy niż ceremonia wręczenia Oscarów. Gala British Kebab Awards (tak, naprawdę istnieje coś takiego!) odbywała się wówczas dokładnie o tej samej porze, co przyznawanie najważniejszych nagród filmowych. Statystyki aktywności na portalach społecznościowych, takich jak Twitter czy Facebook, okazały się tego dnia całkowicie zadziwiające - wyszło bowiem na jaw, że celebrująca kebaby uroczystość generowała większy ruch niż Oscary!
9. W każdej tureckiej książce kucharskiej znajdziemy rozdział zatytułowany „kebaplar", a w nim dziesiątki rozmaitych przepisów na dania typu kebab.
10. Język norweski z wyraźnym akcentem arabskim, zwykło się nazywać w Skandynawii, odrobinę złośliwie, „Kebabnorsk", czyli „kebabowy norweski".
- Kebab to bardzo uniwersalna potrawa - łączy elastyczne podejście do dodatków z wygodną formą i krótkim czasem oczekiwania na przygotowanie. Analizując nasze dane widzimy, że popularność tego dania w dostawie nie tylko utrzymuje się na stałym poziomie, ale ciągle rośnie - mówi Michał Kochanowski, ekspert PizzaPortal.pl.