Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości.

Fot. 123RF/PICSEL

1. Papaja

Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki.

2. Kiwi

Kolejny egzotyczny owoc, który posiada zmiękczający mięso enzym. Możesz użyć jego sok jako marynatę lub obłożyć plastrami kawałek surowego mięsa. Niech tak poleży w lodówce ok. 3 godzin.

3. Cytryna

Świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub jej plasterki wykorzystaj jako marynatę. Jeśli chcesz, możesz zostawić je na czas pieczenia.

4. Nabiał

Maślanka, kefir, jogurt albo zsiadłe mleko nadają się doskonale na marynatę. Te nabiałowe produkty zmiękczają mięso i ułatwiają jego dalszą obróbkę termiczną. Jogurt możesz wykorzystać jako bazę do sosu, np. tikka masala.

5. Ocet

Nie pachnie najlepiej, ale jeśli dodasz ok. 50ml do marynaty lub na 15 minut przed końcem gotowania, zrobi swoje. Mięso stanie się bardziej kruche i delikatne.

6. Alkohol

Wyjątkowo twardy kawałek mięsa nasmaruj mocnym alkoholem albo dodaj, podobnie jak ocet, ok. 50ml do potrawy na 15 minut przed końcem gotowania.

7. Białko

Posmaruj roztrzepanym białkiem kawałek mięsa, który zamierzasz upiec. Stworzy się z niego skorupka, która zatrzyma soki w jego wnętrzu i sprawi, że mięso będzie soczyste i kruche.

8. Tłuszcz

Chude mięso obłóż słoniną lub kawałkiem tłuszczu ze skórką. Dzięki temu mięso będzie regularnie i równomiernie nawilżane ani nie przypali się. To idealny pomysł w przypadku perliczki, królika oraz kurczaka i indyka, tak jak w tym przepisie.

9. Obsmażanie

Przed pieczeniem obsmaż krótko mięso z każdej strony. Użyj do tego celu tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, np. olej kokosowy, ryżowy lub masło klarowane. To pomoże zamknąć pory i zatrzymać wiele soków w środku.

10. Odpoczynek

Po smażeniu lub pieczeniu nakryj mięso folią aluminiową i odstaw je na 15 minut. Dzięki temu soki rozejdą się równomiernie i sprawią, że mięso będzie bardziej soczyste. Dopiero wówczas możesz je kroić.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Biała Caryca

Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...

Odsłon: 80265

60 min
105
Sałatki Sałatka rach-ciach

Nasza sałatka rach-ciach to taka uproszczona wersja tradycyjnej polskiej sała...

Odsłon: 51

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Co na obiad na Boże Narodzenie? Popisowe dania na świąteczny obiad. Z wołowiny, schabu i indyka

Co na obiad na Boże Narodzenie sprawi, że twoi goście na pewno poproszą cię o dokładkę? Poznaj inspirujące przepisy na dania ze schabu, wołowiny i...

2
Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10