Przedwiosenna odnowa - najlepsze przepisy

Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli chodzi o jego właściwości.

2: Czosnek spowalnia rozwój raka

Czosnek jest obecnie uznawany za jedną z roślin o największym potencjale przeciwnowotworowym. Wiele badań naukowych potwierdziło lecznicze właściwości tego niepozornego warzywa - dotyczyły one różnych rodzajów białaczek, raka wątroby, żołądka, piersi czy trzustki.

Według badań spowalnia on rozwój nowotworu i dalsze namnażanie komórek, na każdym etapie choroby. Spożycie czosnku wywołuje także autodestrukcję u komórek nowotworowych. Według niektórych badaczy działanie przeciwnowotworowe tego warzywa to także pobudzanie naprawy DNA oraz działanie antybakteryjne.

Działanie przeciwutleniające czosnku nie wynika z bezpośredniego działania jego składników - nie zawiera znanych antyoksydantów. Jednak jego spożycie aktywuje enzymy przeciwutleniające w organizmie.

 

O ile czosnek zwiększa sprawność bojową?
Zobacz na następnej stronie!

Następna strona >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Tarta marcepanowo-czekoladowa

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...

Odsłon: 1708

>60 min
8
60 min
2