Sezon na dynię

Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli chodzi o jego właściwości.

5: Obniża ciśnienie, poprawia krążenie i opóźnia miażdżycę o 15 lat

Czosnek zmniejsza gromadzenie się płytek krwi, dzięki czemu zapobiega skrzepom. Obniża ciśnienie krwi oraz poprawia krążenie. Zespoły badaczy z Hamburga i Aachen wykazały, że czosnek wspomaga leczenie pacjentów z przewężeniami miażdżycowymi w nogach. Dzięki codziennemu przyjmowaniu wyciągu z czosnku można skutecznie wpłynąć na elastyczność naczyń krwionośnych. Wpływa to korzystnie na przepływ krwi i pracę serca. Według profesora nauk medycznych Gustava G. Belza codzienne jedzenie czosnku może opóźnić pojawienie się miażdżycy aż o 15 lat.


Kardamon obniża ciśnienie. Kliknij!

Kardamon obniża ciśnienie. Kliknij!

W niektórych sytuacjach czosnek jest zabroniony! 
Sprawdź to na następnej stronie!

Następna strona >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Racuszki z jabłkami

Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...

Odsłon: 25356

30 min
27
Ciasta Gniazdka z piekarnika

Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...

Odsłon: 19044

60 min
42
Ciasta Ciasto norweskie

Ciasto norweskie z warstwą bezową i rozpływającym się w ustach kremem jest na...

Odsłon: 52583

60 min
70
Zupy Zupa gulaszowa na żeberkach

Gulaszowa to zupa wyjątkowo lubiana przez wszystkich. Jedna z najsmaczniejszy...

Odsłon: 298

30 min
1
Dania główne Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...

Odsłon: 20485

30 min
15