WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie jednego ząbka świeżego czosnku dziennie, ewentualnie ok. 0,4-1,2 grama suszonego proszku czosnkowego, 2-5 mg olejku lub 300-1000 mg ekstraktu.
Ale uwaga! Czosnek może być alergenem i wywoływać reakcje o różnym natężeniu. Zjedzenie świeżego czosnku na pusty żołądek może wywołać podrażnienie, niestrawność, zgagę, a nawet mdłości i wymioty.
Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Kliknij!
Zobacz, jak w błyskawiczny sposob obrać czosnek. Kliknij!
Ciekawostki o: Papryce | Dyni | Gruszce | Bakłażanie | Jabłku | Ogórku | Szpinaku
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Źródła:
Jerzy Lutomski "Fascynacja czosnkiem - wczoraj i dziś" [w:] "Postępy Fitoterapii" 1/2001.
Krzysztof Marciniec, Barbara Włodarczyk-Marciniec "Przeciwnowotworowe własności czosnku" [w:] "Postępy Fitoterapii" 2008.
Breithaupt-Grögler K, Ling M, Boudoulas H, Belz GG. "Protective effect of chronic garlic intake on elastic properties of aorta in the elderly" [w:] "Circulation" 1997.
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/prevention/garlic-and-cancer-prevention