11 kulinarnych pytań do... Basi Ritz!

Basia Ritz, zdobywczyni tytułu Master Chefa, jest coraz bliżej otworzenia własnej restauracji w Gdańsku. Trzymamy za nią kciuki! Podpytaliśmy ją też o kulinarne upodobania. Oto co nam zdradziła!

fot. Piotr Bolko

1. Moja ulubiona potrawa to...
Nie wiem, czy mogę to nazwać potrawą, ale to kromka świeżego chleba z masłem, dobrym żółtym serem i pachnącym pomidorem, posypanym kryształkami soli morskiej.

2. Najlepsza przekąska to...
Gorąca, chrupiąca ciabatta z oliwą.

3. 3 rzeczy, bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu...
Obejść się mogę :), ale wolę gotować, gdy mam mój nóż, sól morską i oliwę z pierwszego tłoczenia.

4. Moja pierwsza książka kucharska to...
Zeszyt z zapiskami mojej mamy.

5. Moje największe kulinarne odkrycie to...
Zrobione parę lat temu: zioła w deserach i ciastach. Uwielbiam!

6. Nigdy nie zjem...
Nigdy nie mów „nigdy"...

7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa...
Wszelkiego rodzaju zupy. Ale chyba najlepsza była mleczna z kluseczkami!

8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni...
Sól. Zbieram sól z całego świata!

9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie...
„Ritz" w Gdańsku. To moja własna, którą mam zamiar otworzyć! :)

10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę...
Uwielbiam szampana, lubię wino, ale jeżeli rzeczywiście coś „mocniejszego", to poproszę dobrze zmrożoną wódkę.

11. Najlepsza piosenka do gotowania to...
Jest ich wiele, zależy od nastroju i rodzaju dań, które przygotowuję.

Zobacz więcej: Wywiad z Basią Ritz. Kliknij!

wywiad z basią ritz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21522

60 min
33
Desery Budyń śmietankowy domowy

...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.

Odsłon: 73

15 min
2
Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 330

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

0
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

318
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10