3 przepisy prosto z Indii

Zobaczcie, jak przyrządzić tradycyjne indyjskie placki naan, samosę i masalę!

fot. sieć restauracji "Ganesh"

Tradycyjne placki naan (przepis na 6 porcji)

placki naan

Składniki:

1 kg mąki pszennej
200 ml mleka
200 ml wody
1 łyżka oleju
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżka soli

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy dłońmi, aż do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Całość dzielimy na 6 równych porcji i na blacie oprószonym mąką formujemy w okrągłe placki. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200⁰C, przez ok. 2 - 3 minuty.

 

Samosa (smażone pierożki wegetariańskie)

placki naan

 

Składniki:

Ciasto:

80g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
woda
Szczypta nasion lubczyku (Ajvain)

Farsz:

2 duże ziemniaki
10g zielonego groszku
Sól / pieprz do smaku
Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)
Pół łyżeczki przyprawy Chat Masala
Pół łyżeczki ziaren kolendry (Dhania)
0,5l oleju


Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę mieszamy z Ajvain i stopniowo mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowujemy w formę koła i przekrawamy na pół.

Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy a na koniec rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę stołową oleju i wrzucamy po kolei wszystkie składniki. Po dokładnym wymieszaniu farszu odkładamy na bok do ostygnięcia.

Przygotowanie:
Półkole ciasta formujemy w rożek (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewamy do pełna farszem. Na koniec zamykamy Samosę pozostałym „języczkiem" z półkola ciasto.
W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane samosy. Ważne by pierożków nie wrzucać na gorący olej bo środek będzie zimny. Obtaczamy ok 5-10 min do uzyskania złocistej barwy.


Murgh Hara Masala (porcja dla 2 osób)

placki naan

Składniki:

200g szpinaku mrożonego lub świeżego (rozdrobnionego w blenderze)
200g filetu z kurczaka
5 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
Sól (łyżeczka)
Pieprz (łyżeczka)
Chat Masala (łyżeczka)
Mielony kminek indyjski (łyżeczka)
Kurkuma (pół łyżeczki)
1 - 2 łyżki oleju lub oliwy
¼ kostki masła
2 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania

Na oleju podsmażamy czosnek oraz pokrojony w drobne paski imbir, po czym dorzucamy rozdrobniony szpinak i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, chat masalą i kminkiem (wszystkich przypraw po pół łyżeczki). Całość smażymy ok. 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie gotujemy pokrojonego na kawałki kurczaka (do wody można wsypać odrobinę kurkumy).

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej lub oliwę, po czym wrzucamy wcześniej przygotowany szpinak. Po kilku minutach dorzucamy ugotowanego kurczaka i mieszamy. Dodajemy po pół łyżeczki soli, pieprzu, chat masali, kminku oraz szczyptę kurkumy. Dodajemy masło i gotujemy na dużym ogniu przez 7 - 8 minut, cały czas mieszając. Na koniec dolewamy śmietanę, mieszamy... i gotowe!

 

Przepisy pochodzą z ogólnopolskiej sieci restauracji "Ganesh", zostały zaprezentowane podczas warsztatów kulinarnych organizowanych w restauracji "Ganesh" w Krakowie.

 

Zobacz wywiad z Tapinderem Sharmą, właścicielem jedynej w Polsce sieci restauracji indyjskich! Kliknij!

tapinder sharma wlaściciel sieci restauracji ganesh

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Wcierka przeciwko łysieniu z kaliny koralowej

Kalina koralowa to nie tylko roślina ozdobna, ale i lecznicza. Z jej owoców p...

Odsłon: 23

>60 min
0
Przekąski Panierowany, smażony oscypek

Panierowany i smażony oscypek to moja ulubiona przekąska. Jak tylko mam oscyp...

Odsłon: 77

15 min
4
Zupy Zupa krem z dyni

Prosta, rozgrzewająca, aksamitna zupa jesienna z dodatkiem gruszki i złocisty...

Odsłon: 473

60 min
3
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Tak wyjątkowego gulaszu jeszcze nie jadłam. Oto przepis na caponatę

Choć gulasz kojarzy się przede wszystkim z wieprzowiną lub wołowiną, warto czasem zastąpić mięso warzywem. Sycylijskie danie jest najlepszym przykł...

1
Informacje Gwiazdy ze swoimi drugimi połówkami w show Mateusza Gesslera już 23 września o godz. 17:00 w Czwórce

Ewa Kasprzyk, Katarzyna Pakosińska i Krzysztof Skiba to gwiazdy uwielbiane przez publiczność. Potrafią śpiewać, grać i rozbawiać tłumy. A jak radz...

0