5 intrygujących faktów o chrzanie

Chrzan pochodzi z rodziny kapustowatych, czyli tej samej, co rzeżucha, rzodkiewka i oczywiście kapusta. Rzadko doceniamy jego prozdrowotne właściwości. Zobaczmy 5 z nich!

123RF.COM/PICSEL


W Szwajcarii, Francji i Holandii to warzywo jest oficjalnie zarejestrowane jako lek! W Polsce chrzan pospolity został uwzględniony na liście roślin, które mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, opracowanej przez zespół ekspertów Polskiego Komitetu Zielarskiego oraz Katedry i Zakładu Farmakognozji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Nie powinno nas to dziwić, gdyż…


Chrzan zwalcza raka

Chrzan w badaniach in vitro wykazał właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne. Oznacza to, że zapobiega mutacjom i utlenianiu w komórkach. Był w stanie także "wymiatać" wolne rodniki, przyczyniające się do utleniania i uszkadzania komórek. Właściwości antyrodnikowe chrzan zawdzięcza różnym antyoksydantom, m.in. flawonoidom i glukozynolanom, które wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju raka piersi, płuc, żołądka i prostaty. Najprawdopodobniej dzieje się tak za sprawą produktów hydrolizy glukozynolanów – izotiocyjanianów i związków indolowych.

Według badań, chrzan może być skuteczniejszym lekiem zmniejszającym ryzyko raka niż brokuły.


Zobacz przepis na chrzan Babci Marii. Kliknij!

chrzan


Chrzan chroni przed infekcjami

Starty chrzan zwalcza bakterie i grzyby, zmniejszając tym samym ryzyko zatrucia pokarmowego. A to dzięki substancji nadającej mu ostry smak - izotiocyjanianinowi allilu. Ta substancja znajduje się także w japońskim chrzanie - wasabi.

Chrzan chroni przed infekcjami także w inny sposób. Jako bogata bomba witaminowa dostarcza organizmowi witamin (A, B, C) oraz minerałów (wapnia, potasu, fosforu).A jak wiadomo - im zdrowszy organizm, tym większa odporność. Ilość witaminy C w chrzanie (120 mg/g) jest większa niż w rzeżusze (79 mg/g), pietruszce (100 mg/g), kalafiorze (70 mg/g), szpinaku (55 mg/g) i truskawkach (60 mg/g).


Chrzan wspomaga trawienie

Nasza tradycja rozsądnie wybiera chrzan do wielkanocnego obżarstwa. Ta roślina pobudza soki trawienne i reguluje proces trawienia, także potraw ciężkostrawnych: tłustych czy smażonych. Świetnie działa także po fakcie, kiedy cierpimy na niestrawność.


Chrzan odkwasza organizm

Organizm zostaje zakwaszony wskutek objadania się tłustymi potrawami, co zwykle ma miejsce w czasie świąt. Chrzan jest wtedy niezastąpiony.


Chrzan oczyszcza nos

O tym wiedzą chyba wszyscy, którzy próbowali jeść to ostre warzywo wtedy, kiedy mieli katar. Przy odpowiedniej ilości spożytego chrzanu, zatkany nos błyskawicznie przestaje być problemem. Dzieje się tak wskutek mocnych olejków eterycznych, które zawiera to warzywo.

Należy jednak pamiętać, że mimo swoich zalet, chrzan nie jest polecany wszystkim. Nie powinny go jeść osoby z zespołem jelita nadwrażliwego, dzieci do 3. roku życia oraz kobiety w ciąży. Składniki chrzanu, szczególnie spożywane w nadmiernych ilościach, mogą mieć efekt toksyczny i drażniący.


10 szokujących faktów o jajkach. Kliknij!

jajka i rzeżucha

Zobacz też: Wielkanocne dekoracje DIYJak udekorować wielkanocny stół?

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
Naohide Kinae, Hideki Masuda, Il Shik Shin, Michiyo Furugori, Kayoko Shimoi "Functional properties of wasabi and horseradish" [w:] "BioFactors"
"Lista roślin, z których surowce lub ich przetwory mogą być składnikami suplementów diety" [w:] Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2013, s. 146-156
Wolski, T., Kalisz, O., Gerkowicz, M., Smorawski, M. "Rola i znaczenie antyoksydantów w medycynie ze szczególnym uwzględnieniem chorób oczu" [w:] Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2007, s. 82-90
Hayes, J. D., Kelleher, M.O., Eggleston, I.M. "The cancer chemopreventive actions of phytochemicals derived from glucosinolates" [w:] " European Journal of Nutrition" (2008) nr 47 (Suppl 2):73–88

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której...

Odsłon: 1009

15 min
0
Dodatki bób z boczkiem

Bób posypany boczkiem oraz cebulką to doskonały letni smakołyk. Bób jest źród...

Odsłon: 26

30 min
1
Dania główne Pierogi ruskie

Pyszny pierogi które każdy pokocha .

Odsłon: 33

>60 min
2
30 min
6
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 101

60 min
6
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21603

60 min
33

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

320