Fot. 123RF/Picsel
Jajka powinny być stałym składnikiem codziennych dań. Są bogate w składniki odżywcze jak białka, witaminy i minerały. Z ich pomocą schudniesz, zatroszczysz się o swoje zdrowie, zmniejszysz ryzyko chorób serca i udaru, a nawet zadbasz o wzrok! Jajka mają korzystny skład tłuszczu i można je przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Jeśli martwisz się, że przytyjesz w święta - zamień majonez na jogurt naturalny. Jedno jajko ugotowane ma tylko 80 kalorii, zatem... jedz jajka na zdrowie!
Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka z pomocą małej łyżeczki, umieść je w głębokim talerzu i rozgnieć wszystko widelcem. Do masy dodaj szynkę pokrojoną wcześniej w drobną kosteczkę, posiekany szczypiorek, bazylię lub natkę pietruszki. Na końcu połącz z majonezem i musztardą. Dla smaku dopraw solą i pieprzem. Pastą jajeczną wypełnij białka i podaj w świątecznych naczyniach. Promocje na tacę do jajek i na wielkanocne dekoracje znajdziesz w sklepie Fabryka Form.
Jajka faszerowane łososiem lub tuńczykiem
To propozycja dla prawdziwych miłośników ryb. Jeśli czeka Cię kolacja z rodziną, poznaj przepis na 12 porcji aromatycznych jajek! Potrzebujesz 6 jajek, 140 g tuńczyka z puszki, 2 płaskie łyżki majonezu, 1 łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Kiedy masz już ugotowane żółtka, dodaj do nich tuńczyka i z pomocą widelca wymieszaj wszystko na pastę. Dodaj majonez, musztardę i przyprawy. Całość nałóż po łyżeczce na ugotowane połówki jajek i połóż na każdej porcji listek pietruszki. Nie przepadasz za tuńczykiem? Zamień rybę na wędzonego łososia.
Wiosenny akcent w postaci rzeżuchy
Rzeżucha kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Pięknie prezentuje się w doniczce, ale jeszcze lepiej podkręca smak jajka. Ugotuj jajka na twardo, wyjmij żółtko i wrzuć je do miski. Dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę szynkę, posiekaną rzeżuchę, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Białka napełnij farszem żółtkowym i ułóż je na półmisku. Każdą porcję posyp rzeżuchą i udekoruj dodatkowo cienkim plasterkiem rzodkiewki. Będzie smacznie, zielono i wiosennie!
Czerwony akcent
Pomidorki obierz ze skórki, oczyść z nasion i pokrój w drobną kostkę. Wcześniej ugotowane żółtka utrzyj z majonezem, dodaj wcześniej pokrojonego pomidora, pietruszkę, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Pomidora możesz też zamienić na paprykę. Pokrój w kostkę wędzoną szynkę, czerwoną paprykę i na podobnej zasadzie przyrządź pastę jajeczną. Zamiast majonezu użyj łyżki gęstej śmietany i łyżkę łagodnego chrzanu. Takie jajka faszerowane z pewnością zadowolą gości i ozdobią stół na święta.
Pieczarkowe łódeczki
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż na połówki. Wytnij żółtka, przełóż do miseczki i zgnieć je widelcem. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki, a cebulkę drobno posiekaj. Na patelni na oleju zeszklij cebulkę, dodaj masło i wrzuć pieczarki. Jak wszystko się zarumieni, dopraw solą i pieprzem. Wszystko zdejmij z patelni, drobno posiekaj razem z natką pietruszki i połącz z żółtkami. Aby całość miała konsystencję pasty, uzupełnij masę majonezem. Pamiętaj o dekoracji, która też jest ważna. Na górę farszu połóż odrobinę majonezu i posyp natką pietruszki.